Sastojci:

  • 800 gr konzerviranog paradajza (pelata)
  • 2 čena belog luka
  • vezica svežeg bosiljka
  • so, biber, ulje

Priprema:

Na malo ulja ugrejte seckani belik luk, pa kad počne da menja boju dodajte bosiljak i oceđen paradajz. Polako zagrevajte, a drvenom varjačom mešajte i gnječite paradajz. Kad smesa provri, posolite i pobiberite.

Sklonite sa vatre, pa procedite smesu kroz krupno metalno sito, a pritom izbacite beli luk i bosiljak. Pazite da pokupite s druge strane dna sita sav pire od paradajza koji se tu zadrži.

Vratite u šerpu pa pustite da tiho vri oko pet minuta da se smesa još malo zgusne i da doterate ukus.

Sos možete da čuvate u frižideru oko nedelju dana u dobro zatvorenoj tegli, a koristite ga i kao dodatak za picu, sos za pastu ili prilog uz bareni krompir i meso.