Priprema:

Sastojci

1 kg očišćene žute boranije
1 veća glavica crnog luka
3-4 čena belog luka
1 zelena, ljuta papričica
1 veća šargarepa, isečena na sitnije kockice
2 veća oljuštena i isečena na kockice, paradajza
po izboru meso, može i bez mesa
4 komada jaja
500 ml mleka
4 kašike gustog (grčkog) jogurta ili kisele pavlake
so, biber, suvi začin
2-3 kašike sveže seckanog peršuna
2-3 kašike ulja

 Boraniju oprati, očistiti i iseći na polovine, ako su dugačke, iseći ih na tri dela.

Na ulju propržiti sitno seckani luk, kada postane staklast, dodati šargarepu i beli luk i sitno seckanu zelenu papriku.

Propržiti nekoliko minuta pa dodati isečen paradajz i sa paradajzom dodati očišćenu i isečenu boraniju.

Promešati dodati malo vode, poklopiti i na tihoj temperaturi dinstati dok boranija ne omekša, povremeno dodajući po malo vode.

Ako koristite suva mesnata rebra, prvo ih prokuvajte u vodi, tu vodu bacite i onda dodajte u boraniju. Meso dinstajte zajedno s povrćem.

Omekšaloj boraniji dodati začine, vegetu, biber, svež peršun, sve dobro promešati, pa sipati u vatrostalnu činiju (najbolje je ako imate zemljanu sa poklopcem).

Umutiti žicom jaja, dodati mleko i gusti jogurt/kiselu pavlaku i preliti preko boranije.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200*C oko pola sata poklopljeno, otklopiti i peći još petnaestak minuta, dok ne dobije finu rumenu boju.

Zapečenu boraniju možete praviti i bez mesa. Ovakvu boraniju poslužiti sa zelenom salatom.

Recept: Zorica Pavlović

Izvor: Pomoravka