Stara tradicionalna jela su bila jeftina za pripremu, a veoma zdrava. Cela porodica je jela ručak "iz šerpe" i, zahvaljujući tome, sigurno bili zdraviji, piše Stil.

Predlog svih lekara i nutricionista je da se barem jednom dnevno jede kuvano jelo kako bi se sprečile ozbiljne bolesti poput raka debelog creva.

Ako smo primorani da se zbog brzog načina života hranimo doručkujući jelo iz pekare, onda barem sebi možemo da priuštimo ručak "iz šerpe".

Naš predlog je da jendom nedeljno spremite ova jela:

ČORBASTI PASULJ - RECEPT

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih obolenja i određenih vrsta raka. Smernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja sedmično.

Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.

ODLIČAN RECEPT ZA ČORBAST PASULJ

  • Sastojci:
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 300 gr pasulja
  • meso po izboru
  • 2 čena belog luka
  • začini

Crni luk prodinstajte na 1 kašici masti ili malo ulja. Isitnite šargarepe pa ih dodajte luku.

Kada se povrće prodinsta desetak minuta minuta, dodajte i pasulj koji ste prethodno natapali u vodi preko noći ili koji ste prokuvali u vodi, a vodu prosuli.

Kada sjedinite povrće i pasulj, možete i da dodate meso po izboru: suvu slaninicu, kolenicu ili kobasicu.

Kada se pasulj skuva, dodajte mu začine: so, biber i mlevenu papriku. Na kraju dodajte sitno iseckan beli luk.

KUVANA BORANIJA - RECEPT

Boranija je puna antioksidanata i esencijalnih hranljivih materija.

Sadržaj ove biljke uključuje vlakna, proteine, omega 3 masne kiseline, kalcijum, gvožđe, flavonoide i karotenoide.

Zato su jela sa boranijom veoma zdrava, a biće i jeftina ako ovo povrće kupujete kad je glavna sezona i zamrznete je za ostatak godine.

Boranija se sprema skoro isto kao i pasulj: na malo masti se prodinsta crni i bel luk, pa se doda šargarepa i očišćena boranija, kao i juneće meso seckano na kockice.

Sve se nalije vodom da povrće i meso ogreznu i pusti se da provri.

Kada provri, boraniji se doda i krompir isečen na kockice, kao i svež peršun, so i biber, ali i suva mlevena paprika.

KUVANI GRAŠAK S MESOM - ODLIČAN RECEPT

Grašak sadrži gotovo sve neophodne minerale i vitamine.

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da jedna šolja graška ima 8,5 grama proteina, što je više nego dvostruko više proteina od kašike putera od kikirikija.

Šoljica kuvanog graška takođe ima 9 grama vlakana zahvaljujući čemu se osećamo siti posle takvog ručka.

Najzdravije je da spremite jednostavan čorbast grašak koji se kuva isto kao i boranija.

Bukvalno! Osim boranije u šerpu dodajte samo grašak.

Ali osim takvog načina pripreme pogledajte još i ove fenomenalne recepte sa graškom:

KUVANI KUPUS - ODLIČAN RECEPT

Kupus je kod Srba omiljena hrana. O tome svedoči i činjenica da postoji "svadbarski kupus"!

Kupus možete da spremite sa svinjetinom u tepsiji, kiseo kupus sa suvim rebarcima, sladak kupus sa junetinom, kupus sa flekicama i td.

Interesantna je činjenica da je čovek kiseljenjem kupusa učinio da on postane još zdraviji. Istraživanja kažu da kiseo kupus sadrži više vitamina C nego limun.

Naš predlog je da kupus spremite na ovaj način:

  • Sastojci:
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • 1 šargarepa
  • 1 paradajz
  • 1 veći kropir
  • 1 glavica kupusa
  • 4 svinjske kremenadle
  • malo senfa

Crni i beli luk isitnite pa stavite u pekač (pleh sa poklopcem); dodajte i sitno seckan paradajz, papriku, šargarepu i krompir.

Zatim svinjske kremenadle premažite obilno senfom pa ih stavite na povrće.

Kupus isecite na četvrtine, pri tome vadeći koren.

Svaku četvrtinu namažite uljem i senfom i malo posolite i pobiberite pa složite u pekač na meso.

Dodajte i 1 šoljicu vode, pa poklopite i pecite u rerni na 200 stepeni oko sat i po do dva sata.

Izvor: Stil