Sastojci:

  • 400 g očišćene bundeve (hokaido ili neka druga koja nije vodena)
  • 1 vrhom puna šoljica pirinča oblog zrna
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g krem-sira 
  • 1,3 l bujona od povrća
  • nekoliko listića žalfije
  • malo oštrog brašna (za prženje)
  • malo maslinovog ulja 
  • so, biber 
  • krupno rendan parmezan

Priprema:

Očistite bundevu i isecite na kockice. Polovinu pospite brašnom i ispržite na ulju do zlatne boje. Dodajte 2-3 listića žalfije i pržite zajedno s bundevom. Pržene kockice stavite na papir da upije ulje i lagano ih posolite. Drugu polovinu bundeve ubacite u bujon i kuvajte sve dok ne omekša (oko 20 minuta). Kuvanu bundevu ocedite, ali sačuvajte bujon, i napravite pire. Dok se bundeva kuva, počnite s pripremom rižota. Oljuštite i naseckajte luk. U zagrejano ulje stavite nekoliko listića žalfije i pržite ih dva minuta. Nakon toga dodajte luk i dinstajte ga oko pet minuta, dok ne omekša.  Zatim na luk stavite pirinač, pa propržite i zalijte bujonom. Pirinač kuvajte uz stalno zalivanje vrućim bujonom dok ne bude sasvim skuvan (15-20 minuta). Otprilike pet minuta pre kraja kuvanja u rižoto ubacite pire od bundeve i krem-sir. Dobro promešajte i pustite još pet minuta, da se sve lepo sjedini. Isključite vatru i ostavite poklopljeno 2-3 minuta. 

Rižoto servirajte na tanjire, pa pospite prženim kockicama bundeve i parmezanom. 

Izvor: Lepa & Srećna