Danas možemo pronaći više verzija recepata za spremanje ovog starog, dobrog mađarskog specijaliteta, ali je pitanje koji je pravi i najbolji. Svi uživaju jedući gulaš, a umetnost je spremiti ga. To znaju svi kuvari, pa se često utrkuju koji će od njih biti najbolji majstor za mađarsku verziju ovog delikatesnog jela.

Za sve ljubitelje dobre hrane,  kuvarica  Aranka Varnju podelila je sa nama tajnu svog čuvenog mađarskog gulaša.

Mađarski  gulaš  (recept  za  10  osoba)

Sastojci:

  • 1,5 kg crnog luka
  • 200 ml ulja
  • 20 g soli
  • 2,5 kg junetine
  • 30 g začina za jelo
  • 10 g bibera
  • 50 g mlevene crvene slatke paprike
  • 30 g mlevene crvene ljute paprike
  • 5 g belog luka

Priprema:

Iseckajte na kockice crni luk i stavite u lonac, dodajte ulje, i odmah  zatim so da bi se luk bolje sjedinio.  

Dinstajte ga dok ne dobijete želatin, tj. gustu masu. Iseckajte junetinu na kockice (2,5x2,5cm) i dodajte je u  izdinstani luk, zatim nalijte vode  toliko da prekrije meso.

U sve  to dodajte začin za jelo,  biber, mlevenu crvenu  slatku papriku, mlevenu  crvenu ljutu papriku,  beli luk, i ostavite da se  kuva 2-3 sata na  umerenoj vatri (u zavisnosti od mesa).  

Kad se to sve lepo sjedini, tj. dobijete gustinu, gulaš je  spreman za jelo!

Pripremila: Marija Jakob