• Sastojci:
  • 400 gr svinjskog ili junećeg mesa
  • 1 glavica crna luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 100 gr celera
  • 500 gr krompira
  • 2 dcl soka od paradajza
  • 1 dcl belog vina
  • 1 list lovora
  • so
  • mleveni biber
  • mleveni korijander
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • ulje
  • 7 dcl vode
  • Za noklice
  • 1 jaje
  • so
  • 4 kašike gazirane vode
  • 5-6 kašika brašna

Priprema:

U ekspres loncu na 2-3 kašike ulja pržiti meso isečeno na kocke sa svih strana, dodati sitno seckan beli i crni luk, šargarepu na kolutiće i celer na kocke.

Dodati 1 dcl belog vina pa pržiti 2-3 minuta da vino ispari.

Sada dodati krompir isečen na kocke, 1 kašiku mlevene crvene paprike, so, mlevenog bibera, mlevenog korijandera, izmešati, dodati 2 dcl soka od paradajza i 1 list lovora.

Naliti sa 5 dcl vode, zatvoriti lonac i kuvati - od trenutka kad para počne da izlazi - 30 minuta.

Za to vreme napraviti noklice da malo odstoje dok se gulaš ne skuva.

U posudu staviti 1 jaje, so, 4 kašike gazirane vode i 5-6 kašika brašna.

Dobro izmešati masa da se oteže sa viljuške. (Noklice budu baš mekane kada se doda gazirana voda.)

Kad se gulaš skuva i para izadje, otvoriti lonac, dodati još 2 dcl tople vode.

Malom kašičicom prethodno umočenom u gulaš vaditi smesu za noklice spustati u gulaš i kuvati još 10 minuta (ne zatvarati lonac već kuvati ili bez poklopca ili ovlaš poklopiti nekim drugim poklopcem).

Kuvani gulaš posuti seckanim peršunom.

Izvor: Tajni kuvar