Pasulj-paprikaš sa viršlama i krompirom
Sastojci (za 4 osobe):
- 300 g pasulja
- 500 g zeleni za supu
- 120 g dimljene slanine
- 1 kašika ulja
- 1 lovorov list
- 3 vezice majorana
- 300 g krompira
- kašičica mlevene crvene paprike
- 4 viršle
- so, biber
- vinsko sirće
- 1 praziluk
Priprema:
Pasulj prelijte sa 1,8 l hladne vode i ostavite ga da se natapa preko noći. Idući dan ga ocedite, ali sačuvajte 1,5 l vode u kojoj je stajao preko noći.
Šargarepu i zelen isecite na kocke, praziluk na kolutove. Slaninu isecite što sitnije i propržite na ulju. Dodajte zeleniš i dinstajte još tri minuta. Dodajte lovorov list, majoran i pasulj i prelijte ga vodom u kojoj je pasulj stajao preko noći, pa kuvajte jedan sat.
Krompir isecite na kocke. Dodajte ga u paprikaš posle tridesetak minuta. Na kraju dodajte crvenu papriku, pobiberite i posolite prema ukusu.
Vreme pripreme: 95 minuta (810 kcal)
Paprikaš sa sočivom i slaninicom
Sastojci (za 4 osobe):
- 250 g sočiva
- 2 šargarepe
- 1/4 korena celera
- 1 luk
- 1 čen belog luka
- 150 g dimljene slanine
- 2 kašike ulja
- 900 ml supe
- 1 lovorov list
- 3 zrna crnog bibera
- 1 kašika sušenog majorana
- kašičica mlevene crvene paprike
- 400 g rezanaca
- so, biber
- 1-2 kašike balzamiko sirćeta
- 3 kašike kisele pavlake
Priprema:
Sočivo ostavite u vodi da prenoći. Šargarepu, celer, crni i beli luk isecite što sitnije. Slaninu isecite na trake, propržite u šerpi na malo ulja, pa je izvadite. U istom ulju izdinstajte crni i beli luk, dodajte zeleniš, slaninu, začine i sočivo, pa zalijte supom. Kuvajte oko 45 minuta.
Rezance skuvajte u posoljenoj vodi, ocedite ih i pomešajte sa paprikašem. Začinite po ukusu i servirajte sa kiselom pavlakom. Pospite peršunom ili iseckanim vlašcem.
Vreme pripreme: 90 minuta (820 kcal)
Brzi paprikaš sa kukuruzom i mesnim kuglicama
Priprema (za 4 osobe):
- 500 g krompira
- 1 zelena paprika
- 2 kašike ulja
- 600 ml supe
- 2 kašike paradajz-pirea
- 200 ml soka od paradajza
- 200 g mlevenog mesa (najbolje telećeg ili junećeg)
- 1 žumance
- 2 kašike sitnog sira
- 2 kašike prezli
- kašičica mlevene crvene paprike
- 3 kašike preprženog crnog luka
- so, biber
- 1 konzerva kukuruza
- 1 konzerva crvenog pasulja
- 2 kašike kečapa
- 3 kašike seckanog vlašca
Priprema:
Krompir isecite na kocke.Očistite papriku i isecite je na kockice. Na kašiki ulja pržite krompir i papriku 2-3 minuta. Prelijte supom i kuvajte još desetak minuta. Zatim dodajte pire od paradajza i paradajz sok i mlevenu crvenu papriku.
Mleveno meso izmešajte sa žumancetom, sirom, prezlama i iseckanim prženim lukom. Posolite i pobiberite, pa od te mase napravite 12 kuglica. Kuglice ispecite na jednoj kašiki ulja (6-8 minuta).
Kukuruz i pasulj ocedite i dodajte u šerpu. Dodajte mesne kuglice i kečap i sve kuvajte još pet minuta. Posolite i pobiberite po ukusu, a pre serviranja pospite iseckanim lukom vlašcem.
Vreme pripreme: 40 minuta (390 kcal)
Recepte piše:Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka