Pasulj-paprikaš sa viršlama i krompirom 

Sastojci (za 4 osobe): 

  • 300 g pasulja   
  • 500 g zeleni za supu   
  • 120 g dimljene slanine 
  • 1 kašika ulja 
  • 1 lovorov list 
  • 3 vezice majorana 
  • 300 g krompira 
  • kašičica mlevene crvene paprike 
  • 4 viršle 
  • so, biber 
  • vinsko sirće 
  • 1 praziluk 

Priprema:

Pasulj prelijte sa 1,8 l hladne vode i ostavite ga da se natapa preko noći. Idući dan ga ocedite, ali sačuvajte 1,5 l vode u kojoj je stajao preko noći. 

Šargarepu i zelen isecite na kocke, praziluk na kolutove. Slaninu isecite što sitnije i propržite na ulju. Dodajte zeleniš i dinstajte još tri minuta. Dodajte lovorov list, majoran i pasulj i prelijte ga vodom u kojoj je pasulj stajao preko noći, pa kuvajte jedan sat. 

Krompir isecite na kocke. Dodajte ga u paprikaš posle tridesetak minuta. Na kraju dodajte crvenu papriku, pobiberite i posolite prema ukusu. 

Vreme pripreme: 95 minuta (810 kcal)

Paprikaš sa sočivom i slaninicom 

Sastojci (za 4 osobe): 

  •  250 g sočiva 
  •  2 šargarepe 
  •  1/4 korena celera 
  •  1 luk 
  •  1 čen belog luka 
  •  150 g dimljene slanine 
  •  2 kašike ulja 
  •  900 ml supe 
  •  1 lovorov list 
  •  3 zrna crnog bibera 
  •  1 kašika sušenog majorana 
  •  kašičica mlevene crvene paprike 
  •  400 g rezanaca 
  •  so, biber 
  •  1-2 kašike balzamiko sirćeta 
  •  3 kašike kisele pavlake 

Priprema:

Sočivo ostavite u vodi da prenoći. Šargarepu, celer, crni i beli luk isecite što sitnije. Slaninu isecite na trake, propržite u šerpi na malo ulja, pa je izvadite. U istom ulju izdinstajte crni i beli luk, dodajte zeleniš, slaninu, začine i sočivo, pa zalijte supom. Kuvajte oko 45 minuta. 

Rezance skuvajte u posoljenoj vodi, ocedite ih i pomešajte sa paprikašem. Začinite po ukusu i servirajte sa kiselom pavlakom. Pospite peršunom ili iseckanim vlašcem.

Vreme pripreme: 90 minuta (820 kcal)

Brzi paprikaš sa kukuruzom i mesnim kuglicama 

Priprema (za 4 osobe): 

  •  500 g krompira 
  •  1 zelena paprika 
  •  2 kašike ulja 
  •  600 ml supe 
  •  2 kašike paradajz-pirea 
  •  200 ml soka od paradajza 
  •  200 g mlevenog mesa (najbolje telećeg ili junećeg) 
  •  1 žumance 
  •  2 kašike sitnog sira 
  •  2 kašike prezli 
  •  kašičica mlevene crvene paprike 
  •  3 kašike preprženog crnog luka 
  •  so, biber 
  •  1 konzerva kukuruza 
  •  1 konzerva crvenog pasulja 
  •  2 kašike kečapa 
  •  3 kašike seckanog vlašca 

Priprema:

Krompir isecite na kocke.Očistite papriku i isecite je na kockice. Na kašiki ulja pržite krompir i papriku 2-3 minuta. Prelijte supom i kuvajte još desetak minuta. Zatim dodajte pire od paradajza i paradajz sok i mlevenu crvenu papriku. 

Mleveno meso izmešajte sa žumancetom, sirom, prezlama i iseckanim prženim lukom. Posolite i pobiberite, pa od te mase napravite 12 kuglica. Kuglice ispecite na jednoj kašiki ulja (6-8 minuta). 

Kukuruz i pasulj ocedite i dodajte u šerpu. Dodajte mesne kuglice i kečap i sve kuvajte još pet minuta. Posolite i pobiberite po ukusu, a pre serviranja pospite iseckanim lukom vlašcem. 

Vreme pripreme: 40 minuta (390 kcal)

Recepte piše:Marija Jakob