Veliki petak je najtužniji i najdublji dan hrišćanske vere. To je dan kada se vernici sećaju stradanja, raspeća i smrti Isusa Hrista. Zato se u pravoslavlju ovaj dan obeležava strogim postom, tišinom i molitvom. Ne služe se liturgije, crkvena zvona ne zvone, a vernici se uzdržavaju i od hrane i od svakog oblika radosti.

Post na Veliki petak podrazumeva potpuno uzdržavanje od namirnica životinjskog porekla — ne jede se meso, riba, mleko, jaja, a u najstrožem obliku čak ni ulje ni vino. Hrana je jednostavna, ali ne mora biti siromašna ukusom.

U manastirima se pripremaju jela na vodi: supe od povrća, pite sa zeljastim biljem, kuvano ili pečeno povrća, kao i ribe bez ikakvog dodatka mlečnih proizvoda. Deserti su često od sušenog voća, oraha, meda ili posne čokolade.
Post nije samo dijeta — on je duhovna disciplina. Odricanje od teške hrane simbolično je očišćenje, priprema za radost Vaskrsa i obnovu duha. Zato posna trpeza na Veliki petak nosi dublji smisao — ona je tiha, skromna i sveta.

Za doručak se služi čaj od nane ili šipka bez šećera, hleb od integralnog brašna i namaz od povrća i maslinovog ulja - to može biti ajvar, humus ili posni namaz od oraha a u grčkim manastirima se pravi od pasiranih crnih maslina sa malo belog luka i limunovog soka.

Za posni ručak, u manastirima se pripremaju pite, ribe i jednostavni slatkiši.

Manastirska pita sa spanaćem i pečurkama

pita od spanaca i pecuraka.jpg
Foto: Shutterstock

  • 1 kg svežeg spanaća
  • 1 veza mladog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 300 g seckanih pečuraka (šampinjoni ili bukovača)
  • maslinovo ulje, so i biber
  • 1 kg kora za pitu (posne)

Spanać se kratko obari, luk i pečurke prodinstaju na ulju, sve se sjedini, začini i uvije u kore. Pita se peče u podmazanoj tepsiji dok ne porumeni.

Pečena skuša u rerni

skusa.jpg
Foto: Shutterstock

  • 1 kg očišćene skuše
  • 4 lovorova lista
  • 5 čenova belog luka
  • 1 veza seckanog peršuna
  • deset kašika ulja
  • 1 kašika paradajz soka razblažena sa malo vode
  • so i biber
  • par paradajza sečenih na kolutove

Skuša se posoli i složi u pleh. Na nju se sipa kuvani preliv od ulja, paradajz soka, belog luka, peršuna i začina. Na vrh se ređaju paradajz kolutovi. Peče se 40–50 minuta na visokoj temperaturi.

Čokoladne bombice sa suvim grožđem

bombice.jpg
Foto: Shutterstock

  • 100 g biljnog margarina
  • 100 g prah šećera
  • 1 kesica vanile
  • 300 g rendane posne čokolade
  • 3 kašike sirupa od višnje (ili neki drugi voćni sirup)
  • 125 g svetlog suvog grožđa
  • 250 g čokoladnih mrvica ili mlevenih orašastih plodova

Margarin se penasto umuti sa šećerom i vanilom, pa se dodaju čokolada, sirup i grožđe. Masa se ohladi, oblikuju se kuglice i uvaljaju u mrvice ili preliju otopljenom čokoladom. Dekorisati po želji i čuvati u frižideru.

Na Veliki petak se ne služi alkohol, a ko praktikuje najstroži post, priprema za ovaj meni može dodatno prilagoditi ukidanjem ulja ako se poštuje stroga forma posta. Pročitajte i koliko jaja se farba za Uskrs.

BONUS VIDEO:

00:13
Recept za brze posne kuglice kakve još niste probali Izvor: Instagram/goveganchallenge