Sastojci:
Za testo
- 200 gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 130 gr putera (omekšalog)
- 160 gr smeđeg šećera
- 1 jaje
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- strugana kora jedne pomorandže
Za fil:
- 600 gr suvih smokava, sitno seckanih
- 1/2 čaše vode
Priprema: Pomešajte brašno s praškom za pecivo i so. Umutite puter i šećer u penastu masu, pa dodajte jaje, vanilu i pomorandžinu koru. Dodajte brašno i umesite meko brašno. Rashladite ga dobro, barem četiri sata u frižideru, a možete ga ostaviti i preko noći.
Za fil, izdinstajte smokve tako da dobijete meku masu. Ako su suvlje, dodajte više vode. Kad se prohladi, dodatno umutite masu u blenderu.
Podelite testo na četiri dela, razvite svaki u tanku jufku i premažite masom od smokava. Savite kao uski rolat i svaki ostavite na hladnom dok pripremate sledeći. Pecite dvadesetak minuta. Kad izvadite iz rerne, isecite na parčiće dok je još vruće, pa ih ostavite u vatrostalnoj, dobro zatvorenoj posudi dok se ne ohlade.
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka