Sastojci:

Za kolač:

  • 450g oštrog brašna
  • 15ml praška za pecivo
  • 2g soli
  • 120g putera
  • 160g šećera
  • 2 jajeta
  • 5ml ekstrakta vanile
  • 90ml mleka

Glazura:

  • 125g seckanog badema
  • 80g šećera
  • 60g putera
  • 15ml mleka ili pavlake
  • 15g brašna
  • 50g ljuspica badema

Fil:

  • 3 belanca
  • malo soli
  • 2ml ekstrakta badema
  • 300ml gotovog pudinga

Priprema:

Zagrejati rernu na 190 °C i podmazati okrugli kalup za tortu.

Kolač:

Spojte brašno, so i prašak za pecivo. Umutite zajedno puter i šećer dok masa ne postane penasta. Dodajte jedno po jedno jaje i posle svakog dobro umutite smesu. Dodajte ekstrakt vanile. Dodajte mešavinu brašna u tu sa jajima i puterom, postepeno, sipajući mleko. Mešajte dok se ne sjedini, a kašikom rasporedite testo u pleh.

Glazura:

Propržite ljuspice badema, šećer, puter i mleko na niskoj temperature dok se šećer ne rastopi. Pospite brašno po testu u plehu i pritisnite nežno poleđinom kašike. Sipajte pripremljenu, vruću mešavinu  po njemu i rasporedite tako da bude jednaka svuda. Pospite seckane bademe po vrhu i pecite 25 minuta. Ostavite da se ohladi 10 min u kalupu, a onda izvadite kolač.

Fil:

Mutite belanca dok ne postanu penasta, dodajte soli, a zatim nastavite da mutate dok ne dobijete masu kao za puslice. Pomešajte belanca sa ekstraktom badema i pudingom, a zatim prekrijte folijom i stavite u frižider da se ohladi.

Prepolovite pečen kolač na pola tako da dobijete 2 kore. Na prvu koru namažite fil i prekrite drugom korom. Ohladite pre služenja.