Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 200 ml slatke pavlake
  • kašika arome vanile
  • 5 žumanaca
  • 100 g šećera + 100 g za karamel
  • 200 g šljiva

Priprema:

Rernu zagrejte na 160 stepeni. Stavite da vri mleko, pavlaka i ekstrakt vanile.

Žumanca pomešajte sa 100 g šećera dok se masa ne zgusne i ne posvetli. Trećinu mleka dodajte u žumanca i ponovo izmešajte. Sve to sipajte u preostalo mleko i promešajte.

U šerpici skuvajte šećer sa dve kašike vode tako da dobijete svetlosmeđi karamel. Ostavite kratko da se hladi, pa ga rasporedite u četiri kalupa prečnika 7,5 cm. Neka odstoje dva minuta pa prelijte kremom od vanile i žumanaca. U svaki kalup dodajte još po nekoliko nasečenih šljiva očišćenih od koštica.

Kalupe stavite na mokru, isceđenu kuhinjsku krpu koju ste spustili na dno pleha, pa do otprilike polovine visine kalupa sipajte vruću vodu. Pecite u rerni 25 minuta, dok se krem ne zgusne. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Zatim rožatu stavite u frižider na dva sata. Pre posluživanja prođite nožem oko rožate u kalupima kako biste mogli da je izvadite na tanjiriće. Možete ukrasiti preostalim šljivama i poslužite.

Tekst: Marija Jakob