• Sastojci:
  • 500 g kora za pitu
  • 3 struka praziluka (samo beli deo)
  • šolja pirinča
  • 3 šolje vode
  • so, biber
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  • bosiljak
  • seckan peršun
  • Premazivanje:
  • šoljica vode
  • šoljica ulja (izostavite u danima strogog posta)

Priprema:

Stavite vodu da provri, dodajte šolju pirinča i skuvajte uobičajeno. Pokrijte i sklonite s ringle, ostavite sa strane. Za to vreme sitno iseckajte praziluk i stavite na ulje da se dinsta. Posle par minuta dodajte so i pirinač, dobro promešajte i nastavite dinstanje par minuta. Tad stavite biber, alevu papriku i ostale začine po želji i ukusu. Dobro promešajte i sklonite s vatre. Odvojte kore jedne od drugih. U šerpici izmešajte smesu od ulja i vode za premazivanje. Jednu koru stavite na radnu površinu. Kašikom sipajte mešavinu za premazivanje i namažite što veću površinu. Savijte koru po dužoj strani, zatim opet sipajte malo smese. Nanesite 2 kašike fila na sredinu kore. Savijte koru kao sarmu. Ređajte pitice u podmazan pleh. Gornju površinu premažite smesom za premazivanje i pecite 35-40 minuta na 200 stepeni.

Napomena: Neka vas ne plaši veća količina ulja jer je pitice upiju. 

Recepte piše: Milja Lukić