Potrebno je:

  • 4 jajeta
  • 300 g masti
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 šoljice mleka
  • brašno (po potrebi)
  • ulje
  • 4 šoljice šećera
  • 1/2 kašike sirćeta
  • šećer u prahu

Priprema:

Žumanca, kašiku masti i malo šećera u prahu umutite, dodajte mleko i s brašnom zamesite testo tvrđe nego za hleb. Podelite na 6 jufkica. Svaku jufkicu premažite uljem, pa svaku razvucite u tanku koru. Koru po dužini isecite na trake širine oko 2 cm (trebalo bi da su dugačke oko 20 cm). Svaku traku obavijte oko levka za šam-rolne (mogu da se kupe na pijaci) i pržite u zagrejanoj masti. Stavljajte ih na papirnati ubrus da upije masnoću, pa izvucite levke kad se rolne ohlade. Dok se rolne hlade, umutite šam od belanaca i šećera, dodajte sirće dok mutite, pa punite rolnice i uvaljajte ih u šećer u prahu.

Napomena: Sirće nije neophodno, ali ga koristite za svaki slučaj – da šam ne „spada”.

Recepte piše: Milja Lukić