Sastojci (za 12 parčića):

Za mrvice:

  • 60 g putera
  • 60 g šećera
  • 100 g brašna
  • Za testo i fil:
  • 2 šoljice brašna
  • ¾ šoljice šećera
  • kašika praška za pecivo
  • narendana korica limuna
  • prstohvat soli
  • šoljica mleka
  • ½ šoljice maslinovog ulja
  • jaje
  • kašika ruma
  • 300 g crnog grožđa (bez koštica)
  • 250 g svežeg kremastog sira

Priprema:

Pomešajte puter sa šećerom i brašnom, pa napravite mrvice trljajući testo među dlanovima.

Za testo u velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, koru limuna i so. Zatim dodajte mleko sa razmućenim jajetom, uljem i rumom, pa sve zajedno izmešajte tako da dobijete polutečno testo.

Kalup za kolače (prečnika 30 cm) obložite papirom za pečenje, pa sipajte testo. Pospite opranim bobicama grožđa i sirom, pa sve pospite mrvicama.

Kolač pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Potom ga ostavite da se ohladi, a pre posluženja isecite na parčiće.

Vreme pripreme: 60 minuta.

Recepte piše: Marija Jakob