Srpski gulaš je dobio ime po načinu pripreme, jer se mućkalica ne sme mešati varjačom već samo lagano drmusamo, mućkamo šerpu u kojoj se sastojci kuvaju. Važno je, takođe, i to što je u ovom jelo meso uvek u glavnoj ulozi. 

Varijacije mućkalice se dobijaju dodavanjem različitog vrsta mesa i povrća, ali ono što je zajedničko je gusta tekstura. Da je ovo jelo autentično pokazaće način na koji se jede, ako je dovoljno gusto da možete da jedete viljuškom, budite sigurni da uživate u pravoj mućkalici. 

Za pravu leskovačku mućkalicu meso se prvo peče na roštilju, pa tek onda stavlja u šerpu.

U galeriji pogledajte tri recepta za mućkalicu.

Recepte piše: Milja Lukić

LepaiSrecna Ne jede se kašikom, već viljuškom, ne meša se varjačom već šerpom! Pogodili ste, reč je o mućkalici, pikantnoj mešavini mesa sa roštilja i povrća koja i zadovoljava i najistančaniji ukus gurmana.