Rolat sa bananama i sirom
Potrebno je za 14 parčića:
- 6 jaja
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 4 kašike vanilin-šećera
- 150 g brašna
- 500 g polumasnog svežeg sira
- 400 g slatke pavlake
- 1 učvršćivač za slatku pavlaku
- 2 čvrste, zrele banane
- 2 kašike limunovog soka
- kašika ukrasa od čokolade
- 50 g krokanta
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca. Ulupajte čvrst sneg od belanaca i malo soli. U drugoj posudi kremasto umutite žumanca sa 125 g šećera i dve kašike vanilin-šecera. Odozgo stavite sneg od belanaca i brašno pa oprezno promešajte. Smesu razmažite na pleh obložen papirom za pečenje. Stavite u rernu i pecite 12 minuta. Pečeni biskvit stavite na krpu posutu šecerom, odlepite papir i urolajte biskvit zajedno s krpom.
Umutite svež sir s preostalih 75 g šećera i druge dve kašike vanilin-šecera. Dodajte slatku pavlaku umućenu sa učvršćivačem. Ohlađeni biskvit odmotajte, premažite sa 3/4 krema i na jedan kraj poređajte banane koje ste prelili limunovim sokom. Urolajte biskvit, pa premažite ostatkom krema (možete krem staviti u poslastičarski špric ili kesu i ukrasiti rolat). Pospite čokoladnim mrvicama i krokantom (ušećereni mrvljeni lešnik, orah ili badem).
Nežni rolat od jagoda posut listićima badema
Potrebno je za 14 parčića:
Za biskvit:
- 5 jaja
- 125 g šećera
- 100 g brašna
- prstohvat praška za pecivo
- 25 g skroba
Fil:
- 3 listića želatina
- 720 ml kompota od jagoda
- 250 g posnog svežeg sira
- 4 kašike šećera
- 200 g slatke pavlake
- 1/2 kesice vanilin-šecera
- 2 kašičice badema u listićima
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca pa ulupajte čvrst sneg i malo-pomalo dodajte šećer. Potom naizmenično dodajte žumanca i brašno pomešano sa skrobom i praškom za pecivo. Smesu za biskvit razmažite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni desetak minuta. Kad je pečen, biskvit okrenite na krpu posutu šećerom, odlepite papir i smotajte biskvit. Prekrijte drugom krpom i ostavite da se hladi.
Stavite želatin u vodu da omekša. Jagode iz kompota ocedite, izmiksajte i procedite kroz gustu cediljku. Pomešajte pire od jagoda sa sirom i šećerom. U krem dodajte oceđen i otopljen želatin i na kraju slatku pavlaku koju ste umutili sa vanilin-šećerom.
Odmotajte biskvit, premažite ga sa 2/3 krema, urolajte, premažite ostatkom krema i stavite u frižider na dva sata. Rolat pospite proprženim listićima badema.
Tiramisu rolat sa aromatičnim kremom
Potrebno je za 14 parčića:
Biskvit:
- 4 jajeta
- prstohvat soli
- 80 g šećera
- 125 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- kesica vanilin-šecera
Krem:
- 150 g krem-sira
- 10 g kakaa u prahu
- 250 g maskarponea (ili švapskog sira)
- 100 g šećera
- 3 kašike instant kafe
- 300 g slatke pavlake
- kakao za posipanje i zrnca kafe
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca. Ulupajte čvrst sneg od belanaca i malo soli. U drugoj posudi kremasto umutite žumanca sa šećerom i vanilin-šecerom. Odozgo stavite sneg od belanaca i brašno pa oprezno promešajte. Smesu razmažite na pleh obložen papirom za pečenje. Stavite u rernu i pecite desetak minuta. Pečeni biskvit stavite na krpu posutu šećerom, odlepite papir i urolajte biskvit zajedno s krpom.
Krem-sir, maskarpone, kakao, kafu i šećer dobro umutite. Umutite slatku pavlaku, pa 2/3 dodajte u fil sa sirom. Ohlađeni biskvit premažite kremom, pa ga urolajte. Ukrasite preostalom slatkom pavlakom i pospite kakaom i zrncima kafe.
Tekst: Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka