Rolat sa bananama i sirom

Potrebno je za 14 parčića:

  • 6  jaja
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 4 kašike vanilin-šećera
  • 150 g brašna
  • 500 g polumasnog svežeg sira
  • 400 g slatke pavlake
  • 1 učvršćivač za slatku pavlaku
  • 2 čvrste, zrele banane
  • 2 kašike limunovog soka
  • kašika ukrasa od čokolade
  • 50 g krokanta

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca. Ulupajte čvrst sneg od belanaca i malo soli. U drugoj posudi kremasto umutite žumanca sa 125 g šećera i dve kašike vanilin-šecera. Odozgo stavite sneg od belanaca i brašno pa oprezno promešajte. Smesu razmažite na pleh obložen papirom za pečenje. Stavite u rernu i pecite 12 minuta. Pečeni biskvit stavite na krpu posutu šecerom, odlepite papir i urolajte biskvit zajedno s krpom.

Umutite svež sir s preostalih 75 g šećera i druge dve kašike vanilin-šecera. Dodajte slatku pavlaku umućenu sa učvršćivačem. Ohlađeni biskvit odmotajte, premažite sa 3/4 krema i na jedan kraj poređajte banane koje ste prelili limunovim sokom. Urolajte biskvit, pa premažite ostatkom krema (možete krem staviti u poslastičarski špric ili kesu i ukrasiti rolat). Pospite čokoladnim mrvicama i krokantom (ušećereni mrvljeni lešnik, orah ili badem).

Nežni rolat od jagoda posut listićima badema

Potrebno je za 14 parčića:

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 125 g šećera  
  • 100 g brašna
  • prstohvat praška za pecivo
  • 25 g skroba  

Fil:

  • 3 listića želatina
  • 720 ml kompota od jagoda
  • 250 g posnog svežeg sira
  • 4 kašike šećera
  • 200 g slatke pavlake
  • 1/2 kesice vanilin-šecera
  • 2 kašičice badema u listićima

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca pa ulupajte čvrst sneg i malo-pomalo dodajte šećer. Potom naizmenično dodajte žumanca i brašno pomešano sa skrobom i praškom za pecivo. Smesu za biskvit razmažite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni desetak minuta. Kad je pečen, biskvit okrenite na krpu posutu šećerom, odlepite papir i smotajte biskvit. Prekrijte drugom krpom i ostavite da se hladi.

Stavite želatin u vodu da omekša. Jagode iz kompota ocedite, izmiksajte i procedite kroz gustu cediljku. Pomešajte pire od jagoda sa sirom i šećerom. U krem dodajte oceđen i otopljen želatin i na kraju slatku pavlaku koju ste umutili sa vanilin-šećerom.

Odmotajte biskvit, premažite ga sa 2/3 krema, urolajte, premažite ostatkom krema i stavite u frižider na dva sata. Rolat pospite proprženim listićima badema.

Tiramisu rolat sa aromatičnim kremom

Potrebno je za 14 parčića:

Biskvit:

  • 4 jajeta
  • prstohvat soli
  • 80 g šećera
  • 125 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • kesica vanilin-šecera

Krem:

  • 150 g krem-sira
  • 10 g kakaa u prahu
  • 250 g maskarponea (ili švapskog sira)
  • 100 g šećera
  • 3 kašike instant kafe
  • 300 g slatke pavlake
  • kakao za posipanje i zrnca kafe

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Odvojte belanca od žumanaca. Ulupajte čvrst sneg od belanaca i malo soli. U drugoj posudi kremasto umutite žumanca sa šećerom i vanilin-šecerom. Odozgo stavite sneg od belanaca i brašno pa oprezno promešajte. Smesu razmažite na pleh obložen papirom za pečenje. Stavite u rernu i pecite desetak minuta. Pečeni biskvit stavite na krpu posutu šećerom, odlepite papir i urolajte biskvit zajedno s krpom.

Krem-sir, maskarpone, kakao, kafu i šećer dobro umutite. Umutite slatku pavlaku, pa 2/3 dodajte u fil sa sirom. Ohlađeni biskvit premažite kremom, pa ga urolajte. Ukrasite preostalom slatkom pavlakom i pospite kakaom i zrncima kafe.

Tekst: Marija Jakob