Sastojci za 14 kriški:

  • 180 g dvopeka
  • 20 g kokosovog brašna
  • 150 g maslaca
  • 5 jabuka srednje veličine
  • 4 kašike soka 
  • od limuna
  • 4 jajeta
  • 1 kg svežeg sira (oko 20 % m.m.)
  • 150 g šećera
  • kesica vanilin šećera
  • rendana kora 1/2 neprskanog limuna
  • 2 kašike kalvadosa (francuske rakije od jabuka)
  • 40 g gustina
  • 4 kašike marmelade od jabuka
  • kašika šećera u prahu

Kalorije: 330
Vreme pripreme: 110 minuta

Priprema:
Dvopek stavite u plastičnu kesicu za zamrzivač pa smrvite oklagijom. Nastale prezle istresite u posudu. Maslac rastopite, pustite da se malo ohladi, zalijte prezle pa dobro izmešajte. Dobijenu smesu istanjite prstima po dnu kalupa (ø 26 cm) koji ste obložili masnim papirom.Jabuke oljuštite, isecite na četiri dela, očistite, jednu isecite na kriške. Odmah ih poprskajte sokom od limuna da ne potamne.Rernu zagrejte na 170 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca.

Izmiksujte žumanca u glatku smesu sa sirom, šećerom, vanilin šećerom, limunovom korom, ostatkom soka od limuna, kalvadosom i gustinom. Po podlozi od dvopeka naslažite jabuke isečene ne četvrtine, premažite kremom od sira, izravnajte, naslažite jabuku isečenu na kriške pa pecite u zagrejanoj rerni oko jedan sat dok ne dobije zlatnožutu boju. Zagrejte marmeladu, premažite kriške jabuke na kolaču.Ostavite da se ohladi, maknite obruč kalupa, pospite šećerom u prahu i po želji ukrasite cvetovima i zelenim listićima.

Marija Jakob