Sastojci za testo (14 kriški):

  • 200 g brašna
  • pola kocke svežeg kvasca
  • 100 ml mleka
  • 40 g šećera
  • žumance
  • 40 g maslaca
  • prstohvat soli

Za nadev:

  • 500 g svežeg sira
  • 500 g posnog sira
  • 2 jajeta
  • 200 ml umućene pavlake
  • 150 g šećera
  • 50 g maslaca
  • srž iz šipke vanile
  • 2 kašike gustina
  • prstohvat soli
  • 100 g suvog grožđa
  • 3 kašike šećera aromatizovanog cimetom

Kalorije: 310
Vreme pripreme: 170 minuta

Priprema:
Prosejte brašno, u sredini gomilice napravite rupu. Rastopite kvasac sa kašičicom šećera u 4 kašike mlakog mleka i ulijte u rupu. Pospite ga s malo brašna, izmešajte, pokrijte i ostavite da se diže na toplom 20 minuta. Potom dodajte ostale sastojke za testo i umesite kompaktno testo. Pokrijte ga i ostavite da se diže još 30 minuta. Izmešajte svež i postan sir. Razbijte jaje, odvojte belance od žumanceta. Žumance zatim izmešajte sa 4 kašike pavlake i 2 kašike šećera. U sir umešajte preostalo jaje, belance, pavlaku, šećer, rastopljeni maslac, srž vanile, gustin, so i suvo grožđe.

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Naraslo testo premesite, na okruglo razvaljajte, položite u namašćeni kalup (ø 26 cm) i uokolo napravite povišeni rub. Ulijte smesu od sira, premažite je smesom od žumanceta i pavlake, pospite šećerom sa cimetom i ostavite da odstoji 10 minuta. Potom kolač stavite u zagrejanu rernu i pecite oko jedan sat. Pre posluživanja po želji ga pospite šećerom u prahu.

Marija Jakob