Sastojci za testo (14 kriški):
- 200 g brašna
- pola kocke svežeg kvasca
- 100 ml mleka
- 40 g šećera
- žumance
- 40 g maslaca
- prstohvat soli
Za nadev:
- 500 g svežeg sira
- 500 g posnog sira
- 2 jajeta
- 200 ml umućene pavlake
- 150 g šećera
- 50 g maslaca
- srž iz šipke vanile
- 2 kašike gustina
- prstohvat soli
- 100 g suvog grožđa
- 3 kašike šećera aromatizovanog cimetom
Kalorije: 310
Vreme pripreme: 170 minuta
Priprema:
Prosejte brašno, u sredini gomilice napravite rupu. Rastopite kvasac sa kašičicom šećera u 4 kašike mlakog mleka i ulijte u rupu. Pospite ga s malo brašna, izmešajte, pokrijte i ostavite da se diže na toplom 20 minuta. Potom dodajte ostale sastojke za testo i umesite kompaktno testo. Pokrijte ga i ostavite da se diže još 30 minuta. Izmešajte svež i postan sir. Razbijte jaje, odvojte belance od žumanceta. Žumance zatim izmešajte sa 4 kašike pavlake i 2 kašike šećera. U sir umešajte preostalo jaje, belance, pavlaku, šećer, rastopljeni maslac, srž vanile, gustin, so i suvo grožđe.
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Naraslo testo premesite, na okruglo razvaljajte, položite u namašćeni kalup (ø 26 cm) i uokolo napravite povišeni rub. Ulijte smesu od sira, premažite je smesom od žumanceta i pavlake, pospite šećerom sa cimetom i ostavite da odstoji 10 minuta. Potom kolač stavite u zagrejanu rernu i pecite oko jedan sat. Pre posluživanja po želji ga pospite šećerom u prahu.
Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka