Sastojci za testo (za 28 komada):
- 120 g integralnog pšeničnog brašna
- 120 g brašna
- kašičica praška za pecivo
- 60 g smeđeg šećera
- 120 g margarina
- 2 kašike javorovog sirupa
- jaje
- kašika bademovog ulja
Za fil:
- 60 g margarina
- 50 g smeđeg šećera
- kašika javorovog sirupa
- 4 kašike biljne pavlake za kuvanje
- 300 g krupnije naseckanih oraha
- 100 g naseckanih suvih brusnica
Kalorije: 190
Vreme pripreme: 105 minuta
Priprema:
Izmešajte obe vrste brašna sa praškom za pecivo, dodajte ostale sastojke za testo pa umesite glatko testo. Obmotajte ga prozirnom folijom i držite u frižideru oko 30 minuta. Rernu zagrejte na 170 stepeni. Testo podelite na dva dela, svaku polovinu razvaljajte između dva sloja prozirne folije na dimenzije 12 x 30 cm (debljine oko 0,5 cm). Stavite ih na masni papir i pecite oko 8 minuta.
Za fil zagrejte margarin sa šećerom i sirupom tako da dobijete zlatnosmeđu smesu. Umešajte pavlaku i miksujte dok ne nastane tekuća masa. Dodajte orahe i brusnice, stavite na vatru da jednom prokuva. Smesu potom pažljivo razmažite po testu i pecite još 15 minuta. Izvadite iz rerne, ostavite da se hladi oko 10 minuta, pa svaki pravougaonik prepolovite po dužini. Zatim svaki veći komad isecite na po 7 manjih komada.
Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka