Sastojci za testo (za 28 komada):

  • 120 g integralnog pšeničnog brašna
  • 120 g brašna
  • kašičica praška za pecivo
  • 60 g smeđeg šećera
  • 120 g margarina
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • jaje
  • kašika bademovog ulja

Za fil:

  • 60 g margarina
  • 50 g smeđeg šećera
  • kašika javorovog sirupa
  • 4 kašike biljne pavlake za kuvanje
  • 300 g krupnije naseckanih oraha
  • 100 g naseckanih suvih brusnica

Kalorije: 190
Vreme pripreme: 105 minuta

Priprema:
Izmešajte obe vrste brašna sa praškom za pecivo, dodajte ostale sastojke za testo pa umesite glatko testo. Obmotajte ga prozirnom folijom i držite u frižideru oko 30 minuta. Rernu zagrejte na 170 stepeni. Testo podelite na dva dela, svaku polovinu razvaljajte između dva sloja prozirne folije na dimenzije 12 x 30 cm (debljine oko 0,5 cm). Stavite ih na masni papir i pecite oko 8 minuta.

Za fil zagrejte margarin sa šećerom i sirupom tako da dobijete zlatnosmeđu smesu. Umešajte pavlaku i miksujte dok ne nastane tekuća masa. Dodajte orahe i brusnice, stavite na vatru da jednom prokuva. Smesu potom pažljivo razmažite po testu i pecite još 15 minuta. Izvadite iz rerne, ostavite da se hladi oko 10 minuta, pa svaki pravougaonik prepolovite po dužini. Zatim svaki veći komad isecite na po 7 manjih komada.

Marija Jakob