Sastojci za 12 parčića:

  • 225 g zamrznutog lisnatog testa
  • konzerva kompota od kajsija (850 ml)
  • 7 listića želatina
  • 125 ml polusuvog belog vina
  • 80 g šećera
  • sok od 1 pomorandže
  • 3 žumanceta
  • 400 ml umućene slatke pavlake
  • 4 belanceta
  • 200 g šećera
  • 100 g listića badema

Kalorije: 390
Vreme pripreme: 110 minuta

Priprema:
Lisnato testo izvadite na sobnu temperaturu da se odmrzne pa ga na pobrašnjenoj površini okruglo razvaljajte (prečnik 28 cm). Položite ga u kalup koji ste pokrili masnim papirom, malo ga izbockajte viljuškom i ostavite da odstoji 30 minuta. Rernu zagrejte na 200 stepeni pa pecite testo 15-20 minuta (da dobije svetlosmeđu boju). Kajsije iz kompota ocedite, a želatin potopite da omekša. Na laganoj vatri, neprestano mešajući, zagrevajte vino sa šećerom, sokom od pomorandže i žumancima dok se smesa ne zgusne tako da se gusto lepi za varjaču. Ni u jednom trenutku ne sme da vri! Onda je propasirajte kroz cediljku.

Želatin ocedite, rastopite u toplom kremu, stavite na stranu da se hladi. Umutite šlag i umešajte ga varjačom ili lopaticom u krem čim počne da želira. Oko lisnatog testa stavite obruč za tortu, premažite 1/3 krema, poslažite po njemu polovine kajsija i premažite ostatkom krema. Pokrijte tortu i ostavite je 3 sata u frižideru. Skinite obruč. Belanca izmiksujte, postepeno dodajući šećer, da dobijete čvrsti beze. Stavite 2/3 bezea u poslastičarsku kesicu i po torti istisnite puslice. Ostatkom bezea premažite ivice torte. Pospite listićima bademima i zapecite s upaljenim gril programom u rerni tako da vrhovi puslica porumene.

Marija Jakob