Sastojci za 12 parčića:
- 225 g zamrznutog lisnatog testa
- konzerva kompota od kajsija (850 ml)
- 7 listića želatina
- 125 ml polusuvog belog vina
- 80 g šećera
- sok od 1 pomorandže
- 3 žumanceta
- 400 ml umućene slatke pavlake
- 4 belanceta
- 200 g šećera
- 100 g listića badema
Kalorije: 390
Vreme pripreme: 110 minuta
Priprema:
Lisnato testo izvadite na sobnu temperaturu da se odmrzne pa ga na pobrašnjenoj površini okruglo razvaljajte (prečnik 28 cm). Položite ga u kalup koji ste pokrili masnim papirom, malo ga izbockajte viljuškom i ostavite da odstoji 30 minuta. Rernu zagrejte na 200 stepeni pa pecite testo 15-20 minuta (da dobije svetlosmeđu boju). Kajsije iz kompota ocedite, a želatin potopite da omekša. Na laganoj vatri, neprestano mešajući, zagrevajte vino sa šećerom, sokom od pomorandže i žumancima dok se smesa ne zgusne tako da se gusto lepi za varjaču. Ni u jednom trenutku ne sme da vri! Onda je propasirajte kroz cediljku.
Želatin ocedite, rastopite u toplom kremu, stavite na stranu da se hladi. Umutite šlag i umešajte ga varjačom ili lopaticom u krem čim počne da želira. Oko lisnatog testa stavite obruč za tortu, premažite 1/3 krema, poslažite po njemu polovine kajsija i premažite ostatkom krema. Pokrijte tortu i ostavite je 3 sata u frižideru. Skinite obruč. Belanca izmiksujte, postepeno dodajući šećer, da dobijete čvrsti beze. Stavite 2/3 bezea u poslastičarsku kesicu i po torti istisnite puslice. Ostatkom bezea premažite ivice torte. Pospite listićima bademima i zapecite s upaljenim gril programom u rerni tako da vrhovi puslica porumene.
Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka