Sastojci za 1 osobu:

  • 150 ml suvog crnog vina
  • 2 kašike soka od pomorandže
  • na vrh noža karanfilića, đumbira i cimeta u prahu
  • nekoliko iglica ruzmarina
  • kašika šećera
  • po 1 velika i 1 manja kruška
  • kašičica maslaca
  • prstohvat soli
  • na vrh noža rendane limunove kore
  • kašičica skroba (gustina)
  • 15-20 g brašna
  • žumance
  • 80 ml ulja za prženje

Kalorije: 720
Vreme pripreme: 30 minuta

Priprema:
U lonče stavite vino, sok od pomorandže i arome u prahu, pa ih zagrejte i umešajte ruzmarin i kašičicu šećera. Veliku krušku oljuštite, prepolovite, izvadite joj sredinu sa košticama pa je stavite u kipuće vino i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta dok malo ne omekša. Onda je sklonite sa vatre i ostavite da odstoji u soku 8 sati. Povremeno je okrenite. Izvadite krušku, kuvajte sok dok se još malo ne zgusne. Potom ga sklonite s vatre i ostavite da se prohladi.

Za mini uštipke zakuvajte maslac, kašiku šećera, so i koricu limuna pa polako umešajte prosejani skrob i brašno dok testo ne počne da se odvaja od dna suda. Ostavite da malo odstoji i ohladi se. Umešajte žumance. Manju krušku oljuštite, očistite, isecite na kockice i dodajte testu. Zagrejte ulje za prženje. Od testa oblikujte uštipke, pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih na papirni ubrus da se ocedi ulje i poslužite sa kruškom u vinu.

Marija Jakob