Sastojci za 14 kriški:

  • 125 ml mleka
  • 500 g čokolade za kuvanje
  • 250 g omekšalog putera
  • 250 g šećera
  • 4 jaja
  • 100 g gustina
  • 250 g keksa
  • 3 kašike kakaa u prahu
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 600 ml slatke pavlake
  • 6 kašika ruma

Kalorije: 490
Vreme pripreme: 120 minuta

Priprema:
Rernu zagrejte na 175 °C. Mleko stavite na vatru da se polako zagreje. Naseckajte 100 g čokolade pa je rastopite u mleku i ostavite da se smesa prohladi. Penasto umutite puter i šećer, pa naizmenično sa 50 g gustina, umešajte jedno po jedno jaje. Izmešajte zasebno ostatak gustina, keksa, kašiku kakaa i prašak za pecivo pa tu smesu umešajte zajedno sa prohlađenim čokoladnim mlekom. Testo izlijte u namašćeni kalup (ø 26 cm), pecite u rerni 30 minuta pa izvadite da se ohladi.

Zagrejte slatku pavlaku pa je sklonite sa vatre. Krupno naseckajte preostalih 400 g čokolade koje mešajući rastopite u pavlaci. Izlijte smesu u 2 visoke posude za mućenje i ostavite 2 sata u frižideru. Čokoladno testo presecite na 4 lista pa ih poprskajte rumom. Ohlađenu čokoladnu smesu mešajte minut. Polovinu dobijenog krema razmažite na 3 lista testa, slepite ih i pokrijte preostalim listom, premažite tortu ostatkom krema i ostavite u frižider. Pre posluživanja pospite dvema kašikama kakaa i ukrasite listovima čokolade.

Marija Jakob