Sastojci za za testo (12 kriški):
- 150 g keksa
- 1 kašičica cimeta u prahu
- 3 kašike šećera
- 75 g omekšalog putera
Ostali sastojci:
- 500 g borovnica
- kesica belog želatina u prahu
- 250 ml soka od višanja
- 600 ml slatkog šlaga
- 2 kremfiksa
- 75 g šećera u prahu
- 1 kašika soka od limuna i ribana korica
- crveni preliv za torte
Kalorije: 450
Vreme pripreme: 180 minuta
Priprema:
Izmešajte keks sa cimetom, šećerom i puterom. Rukama umesite testo i formirajte kao podlogu po dnu nauljenog pleha (ø 26 cm) pa ga stavite u frižider. Borovnice proberite, operite, pa 400 g malo zgnječite, ali tako da ispod držite činijicu u kojoj ćete skupiti njihov sok. Želatin razmutite u 50 ml soka od višanja pa ostavite da bubri 10 minuta. Od slatke pavlake ulupajte šlag, pa umešajte kremfiks, prosejani šećer u prahu, sok i koricu od limuna. U poslastičarski špric stavite oko 100 g šlaga pa odložite u frižider da se hladi. Na laganoj vatri rastopite razmućeni želatin, umešajte 4 kašike šlaga, a potom tu smesu izmešajte sa preostalim šlagom i celom količinom borovnica.
Šlag-krem sa voćem razmažite po podlozi od plazme i držite u frižideru još 2 sata. Pripremite preliv prema uputstvu na kesici sa sokom od borovnica i višanja (dodajte vode koliko je potrebno da dobijete količinu navedenu u uputstvu). Prelijte tortu pripremljenim prelivom i držite je u frižideru oko 2 sata. Pre posluživanja ukrasite je šlagom i, po želji, borovnicama.
Recepte piše: Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka