Sastojci za za testo (12 kriški):

  • 150 g keksa
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • 3 kašike šećera
  • 75 g omekšalog putera

Ostali sastojci:

  • 500 g borovnica
  • kesica belog želatina u prahu
  • 250 ml soka od višanja
  • 600 ml slatkog šlaga
  • 2 kremfiksa
  • 75 g šećera u prahu
  • 1 kašika soka od limuna i ribana korica
  • crveni preliv za torte

Kalorije: 450
Vreme pripreme: 180 minuta

Priprema:
Izmešajte keks sa cimetom, šećerom i puterom. Rukama umesite testo i formirajte kao podlogu po dnu nauljenog pleha (ø 26 cm) pa ga stavite u frižider. Borovnice proberite, operite, pa 400 g malo zgnječite, ali tako da ispod držite činijicu u kojoj ćete skupiti njihov sok. Želatin razmutite u 50 ml soka od višanja pa ostavite da bubri 10 minuta. Od slatke pavlake ulupajte šlag, pa umešajte kremfiks, prosejani šećer u prahu, sok i koricu od limuna. U poslastičarski špric stavite oko 100 g šlaga pa odložite u frižider da se hladi. Na laganoj vatri rastopite razmućeni želatin, umešajte 4 kašike šlaga, a potom tu smesu izmešajte sa preostalim šlagom i celom količinom borovnica.

Šlag-krem sa voćem razmažite po podlozi od plazme i držite u frižideru još 2 sata. Pripremite preliv prema uputstvu na kesici sa sokom od borovnica i višanja (dodajte vode koliko je potrebno da dobijete količinu navedenu u uputstvu). Prelijte tortu pripremljenim prelivom i držite je u frižideru oko 2 sata. Pre posluživanja ukrasite je šlagom i, po želji, borovnicama.

Recepte piše: Marija Jakob