Sastojci za 6 malih kuglofa (ø 12 cm) ili 1 veliki (ø 24 cm) :

  • 150 g mlečne čokolade
  • 250 g brašna
  • kesica praška
  • za pecivo
  • kašičica kakaa u prahu
  • 200 g putera
  • 230 ml svetlog
  • kukuruznog sirupa
  • 4 jajeta
  • 100 ml crnog vina
  • 150 g sitno seckanog lešnika

Za ukras: tamna čokoladna glazura
Kalorije: 170
Vreme pripreme: 90 minuta

Priprema:
Rernu zagrejte na 175° C, namastite i mrvicama pospite 6 manjih ili 1 veliki kalup za kuglof. Čokoladu sitno narendajte. U činiji izmešajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Maslac rastopite i stavite ga na stranu da se ohladi. Onda ga izmešajte sa sirupom, jajima i crnim vinom. Zatim vlažnim sastojcima dodajte suve i miksujte otprilike 1-2 minuta. Na kraju varjačom umešajte čokoladu i lešnike.

Testo razdelite u manje kalupe (ili ga ulijte u jedan veći). Veliki kuglof pecite oko jedan sat, a male 20-25 minuta. Za proveru da li je kuglof pečen zabodite u njega metalnu iglu ili drveni štapić za ražnjiće: ako nema tragova testa, kolač je pečen. Onda ga izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi i iskrenite ga na tacnu.Glazuru otopite, njome prelijte kolač(e) pa pustite da se čokolada stegne.

Marija Jakob