Potrebno je:
- 1, 25 dl vode
- 2 g soli
- 25 g maslaca + 65 g maslaca umućenog s nekoliko kapi ekstrakta vanile
- 75 g brašna
- 15 g gustina
- 3 jajeta
- 250 g fete
- 7 g praška za pecivo
- 1, 5 dl belog vina
- 4-6 dl ulja
- 40 g šećera
- vanilin šećer
Priprema:
Maslac umućen s ekstraktom vanile dobro promešajte s belim vinom i stavite u frižider. Odvojeno zakuvajte vodu, so i maslac, pa skinite s vatre. Dok je još vruće, odjednom uspite brašno pomešano s gustinom. Mešajte varjačom dok ne dobijete kuglu glatkog testa, pa onda kratko (oko minut) zagrevajte uz stalno mešanje. Sklonite s vatre i prebacite u plastičnu posudu. Mešajte mikserom na srednjoj brzini i dodajte jedno po jedno jaje.
Na kraju umešajte i sir, a prašak za pecivo uspite tek kad se testo ohladi. Odvajajte komade testa veličine oraha i ispecite ih u vrućoj masnoći uz stalno okretanje dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Bombice sa sirom stavite na papirnate ubruse da se ocede od masnoće. Pripremljen fil izvadite iz frižidera, stavite u štrcaljku s malim otvorom (oko 3 mm), pa uštrcajte malu količinu u svaku lopticu sa sirom. Pomešajte šećer s vanilin šećerom i u to uvaljajte bombice. Poslužite s preostalim filom.
Marija Jakob
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.