Potrebno je:

  • 1, 25 dl vode
  • 2 g soli
  • 25 g maslaca + 65 g maslaca umućenog s nekoliko kapi ekstrakta vanile
  • 75 g brašna
  • 15 g gustina
  • 3 jajeta
  • 250 g fete
  • 7 g praška za pecivo
  • 1, 5 dl belog vina
  • 4-6 dl ulja
  • 40 g šećera
  • vanilin šećer


Priprema:

Maslac umućen s ekstraktom vanile dobro promešajte s belim vinom i stavite u frižider. Odvojeno zakuvajte vodu, so i maslac, pa skinite s vatre. Dok je još vruće, odjednom uspite brašno pomešano s gustinom. Mešajte varjačom dok ne dobijete kuglu glatkog testa, pa onda kratko (oko minut) zagrevajte uz stalno mešanje. Sklonite s vatre i prebacite u plastičnu posudu. Mešajte mikserom na srednjoj brzini i dodajte jedno po jedno jaje.

Na kraju umešajte i sir, a prašak za pecivo uspite tek kad se testo ohladi. Odvajajte komade testa veličine oraha i ispecite ih u vrućoj masnoći uz stalno okretanje dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Bombice sa sirom stavite na papirnate ubruse da se ocede od masnoće. Pripremljen fil izvadite iz frižidera, stavite u štrcaljku s malim otvorom (oko 3 mm), pa uštrcajte malu količinu u svaku lopticu sa sirom. Pomešajte šećer s vanilin šećerom i u to uvaljajte bombice. Poslužite s preostalim filom.

Marija Jakob