Celer ili njegov sok deluju lekovito kao obloge za razna kožna oboljenja, ali treba biti oprezan u korišćenju veće količine celera u ishrani i predlaže se trudnicama i pacijentima obolelim od hroničnih bolesti bubrega, pa se pre upotrebe treba posavetovati sa lekarom.

On se koristi kao dodatak supama, čorbama i raznim varivima od povrća. Njegovi listovi upotrebljavaju se u salatama i supama, a sitno seckani celerov list služi još i za posipanje gotovih jela kao što su pečeno meso, piletina, jela sa roštilja i riba. Osušeno seme celera upotrebljava se kao poseban začin.

Celer kao detoksikator

Sok od korena biljke smatra se jednim od prirodnih čistača organizma. Poznat je kao veliki „prijatelj“ probave, a značajno je i to što ima gotovo trenutni učinak. Celeru se pripisuje izuzetan tonizirajući učinak zbog visokog udela prirodnog organskog natrijuma. Upravo zbog organskog natrijuma, sok celera hidratizira telo četiri puta bolje od obične vode.

Lekoviti sok od celera

Izmešati u blenderu: 1 glavicu celera, 1 kašičicu meda, sok od ½ limuna, 4 šoljice vode.
Sok pijte svež. Važno je imati na umu da je celer jedna od namirnica koje upijaju veliku količinu pesticida i toksina iz tla, pa ukoliko imate priliku koristite celer samo kod proverenih proizvođača organskih namirnica.

Izvor: Lepa&Srećna