Sastojci:

1 l mleka

450 gr kristal šećera

3 kesice želatina u granulama (30 gr)

500 ml slatke pavlake

200 gr lešnik napolitanki

200 gr lešnika

 Priprema:

Otopiti 200 gr šećera pa izliti na metalnu tacnu na kojoj je papir za pečenje.

Želatin staviti sa nekoliko kašika (desetak) mleka da nabubri.

Mleko pomešati sa šećerom (250 gr) i staviti da provri.

Kada provri, skloniti sa vatre.

Želatinu dodati 5 kašika vrelog mleka i promešati, pa onda masu sa želatinom istresti u preostalo vrelo mleko.

Mikserom umutiti da se želatin otopi pa ostaviti da se ohladi do sobne temperature. (Može da se posle staviti još sat vremena u frižider).

Masa treba da je nešto gušća od jogurta.

Posebno umutiti slatku pavlaku.

Sjediniti slatku pavlaku i masu od želatina.

Izlomiti ohladjen šećer, dodati lešnike i napolitanke, a zatim ih samleti (najbolje blenderom jer ćemo dobiti i krupnije i sitnije komadiće).

Ukoliko ne želite mleveni šećer, da pravite možete i bez njega, samo lešnici i napolitanke, ali je sa šećerom puno bolji ukus.

U veću šerpu ili kalup (prečnika 28 – 30 cm) staviti foliju i posuti petinu mlevenih sastojaka, preko staviti četvrtinu fila i tako završiti do kraja.

Staviti u frižider preko noći, poklopljeno.

Okrenuti zatim na tacnu i skinuti foliju.

Torta se ne mora čak ni dekorisati, kako želite.

Izvor: Domaći recepti