• Sastojci za koru:
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 10 kašika hladne vode
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g mlevenih oraha
  • Sastojci za fil:
  • 4 jaja
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g margarina
  • 5 kašika ruma
  • Za prskanje kora:
  • 100 gr šećera
  • 2 dcl vode
  • 1/2 dcl ruma

Priprema:

Umutiti žumanca sa šećerom,vanilin šećerom, dodati vodu, brašno, mlevene orahe, prašak za pecivo i na kraju sneg od 4 belanca.

Masu peći u plehu obima 26 cm prethodno obložen papirom.

Hladnu koru preseći na 3 dela.

Priprema fila:

Umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari, pred kraj dodati čokoladu da se istopi.

Kad se ohladi, dodati umućen margarin i rum.

Prokuvati 100 gr šećera sa 2 dcl vode i 1/2 dcl ruma.

Ohladiti i tim prskati kore pre filovanja.

Tortu okolo premazati preostalim filom i posuti mlevenim orasima.

Recept: Dana Drobnjak

Izvor: Torte i kolači

KOLAČI I TORTE - ODABRANI  PROVERENI RECEPTI