Pogačice sa jagodama prave se, verovali ili ne, vekovima, piše Lepa&Srećna.

  • Sastojci:
  • 250 gr brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika kristal-šećera
  • 100 gr putera
  • 50 ml pavlake za šlag
  • 50 ml mleka
  • 1/2 kesice vanilin šećera
  • 800 gr jagoda
  • 50 gr kristal šećera
  • Za preliv
  • 100 ml pavlake za šlag
  • 1/2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Izmešajte sve suve sastojke i prosejte ih.

Dodajte hladan puter iseckan na kockice i izmešajte sve prstima tako da dobijete mrvice.

Izmešajte mleko, tečnu pavlaku i vanil-šećer pa sipajte u mešavinu s brašnom.
Sve izmešajte varjačom pa kad dobite testo izručite ga na pobrašnjenu dasku.

Izlupkajte ga dlanovima u oblik pravougaonika.

Presavijte ga na pola, ponovo izlupkajte pa opet presavijte. Prekrite krpom i ostavite da odmori oko pola sata na sobnoj temperaturi.

Za to vreme, operite i očistite jagode. Iseckajte ih pospite kristal-šećerom pa izmešajte.
Prekrijte i stavite u frižider.

Ugrejte rernu na 200C stepeni. U pleh stavite peki-papir.

Rastanjite testo na debljinu od oko 2 cm pa vadite okruglim kalupom pogačice i spuštajte ih u pleh.

Pecite petnaestak minuta dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Vadite ih na rešetku da se ohlade.

Umutite šlag sa kašikom šećera i vanilom.

Svaku pogačicu rasecite na pola kao sendvič, filujte šlagom i slatkim jagodama, a sipajte ih i preko biskvita.

Recept: Kika kuvarica

Izvor: Lepa&Srećna