• Sastojci:
  • 3/4 šolje šećera
  • 1/3 šolje brašna
  • četvrtina kašičice soli
  • 2 šolje mleka
  • 3 žumanca sa sobne temperature
  • 2 kašike putera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 3 banane
  • 1 kora za tart ili keks za podlogu
  • šlag ili slatka pavlaka
  • banane
  • listići badema za ukrašavanje

U šerpi pomešajte šećer, brašno i so, pa dodajte mleko i izmešajte. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok smesa ne postane gusta. Kad počnu da se pojavljuju balončići, kuvajte još 2 minuta uz neprestano mešanje. Sklonite sa vatre.

U posebnoj posudi pomešajte blago umućena žumanca i kašiku-dve skuvane smese, pa vratite u šerpu. Stavite da ponovo lagano provri i kuvajte još dva minuta. Sklonite sa šporeta, pa dodajte puter i vanilu, izmešajte i ostavite da se malo ohladi.

Za to vreme iseckajte banane i rasporedite ih po kori ili keksu. Sipajte fil preko (može da bude vruć, ali ne vreo). Ostavite da se hladi sat vremena na sobnoj temperaturi. Umutite šlag ili slatku pavlaku, ukrasite odozgo, pa poređajte po želji seckane banane i listiće badema. Prebacite u frižider.

Po želji, koru možete pre stavljanja banana da namažete sa malo kikiriki putera - on će poslastici dati poseban ukus!

Izvor: Stil