Da biste što lakše iscedili sok limuna, uvek primenjujte sledeća tri saveta:

1) Nikad ne koristite hladan limun, uzet direktno iz frižidera. Izvadite ga ranije i ostavite na sobnoj temperaturi, biće mekši i lakše ćete iscediti sok.

2) Uvek prvo omekšajte limunom, kotrljajući ga po radnoj ploči - pojačavajte pritisak dlanom kako voćka omekšava.

3) Ako koristite običnu ručnu cediljku, probajte da limun isečete na polovine uzduž a ne popreko - dobićete više soka.

  • Sastojci:
  • šolja šećera + jedna kašika supena
  • dve šolje kupina
  • dve šolje svežeg soka od limuna ili limete
  • 10 šolja vode
  • leda, mente i kolutići limuna i limete, za ukrašavanje

U šerpu stavite šećer sa jednom šoljom vode. Kuvajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Biće dovoljno oko 20 minuta na srednjoj vatri, treba i malo da se zgusne.

Ostavite sirup da se potpuno ohladi.

U blender stavite kupine sa kašikom šećera i izblendajte da dobijete fin pire, pa ga procedite kroz gazu da dobijete što više tečnosti.

Pulpu koja vam ostane možete sačuvati za neki smoothie ili sladoled.

Sada pomešajte kupine sa sirupom, limunom i vodom. Dodajte leda i sve promešajte. Možete da dodate i par listova mente ili da naknadno ukrasite čaše - po želji!

Izvor: N1