Da bi ovaj kolač bio potpuno bez glutena, važno je da upotrebite i prašak za pecivo bez glutena, kako i da palenta ne bude kontaminirana drugim vrstama brašna, piše Lepa & Srećna.

  • Sastojci:
  • 200 gr putera
  • 200 gr šećera
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 100 gr palente
  • 2 pomorandže
  • 1 kašičica ekstrakta pomorandže
  • 1 kašičica praška za pecivo bez glutena
  • Za sirup:
  • 5 zrna kardamoma
  • 250 ml soka pomorandže (od 3-4 voćke)
  • 1 kašičica ekstrakta pomorandže
  • 125 gr šećera

Ugrejte rernu na 160 stepeni. Namažite kalup uljem, obložite pek-papirom i njega namažite uljem.

Umutite puter i šećer, dodajte jedno po jedno jaje pa na kraju i vanilu.

U manjoj posudi pomešajte mlevene bademe, palentu, prašak za pecivo i ekstrakt vanile.

Dodajte ovu mešavinu u puter sa šećerom.

Sipajte testo u pleh i pecite 40 do 50 minuta dok ne bude zlatnožuto.

Ivice kolača treba da se odvajaju pomalo od pleha.

Izvadite kolač iz rerne, ostavite ga da se hladi pa izručite na tacnu. Budite pažljivi, jer se kolač lako lomi.

Za sirup, sastojke kuvajte na srednjoj temperaturi desetak minuta pa ostavite da se ohladi.

Izbockajte kolač viljuškom pa je premažite sirupom. Služite sa šlagom.

Izvor: Lepa & Srećna

BEZGLUTENSKA DIJETA