Jelo "za rudare" koji su se u Italiji zvali "karbonari"?
Ili tek specijalitet jednog popularnog restorana u Rimu sa sličnim imenom?
A la karbonara je danas omiljen način pripreme testenine, piše Lepa & Srećna.
- Sastojci:
- 500 gr makarona
- 4 krupna jajeta
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 500 gr tikvica
- šoljica parmezana
- maslinovo ulje
- 6 šnita slanine ili pancete
- timijan
- origano
Ispržite slaninu na ovlaš podmazanom tiganju. Ocedite i iseckajte. Ostavite 2 kašike masnoće u tiganju pa dodajte pavlaku i zagrejte do vrenja.
Oljuštite tikvice, isecite na kolutove i ispržite na malo maslinovog ulja. Posle desetak minuta ocedite, dodajte so i biber.
Napomena: slaninu i tikvice možete pripremiti i do dva sata pre služenja jela.
Skuvajte pastu u velikom loncu posoljene vode tako da ostane aldente. Ocedite i vratite u lonac.
Jaja stavite u činijicu i prelijte vrelom vodom. Neka stoje ogrezla pet minuta pa ih ocedite, razbijte u veliku činiju i umutite.
Ugrejte pavlaku pa je dodajte jajima muteći. Sipajte i pola šoljice parmezana.
Tako pripremljen sos sipajte u pastu i zagrevajte polako mešajući - pazite da ne počne da vri odnosno da se jaja ne zgusnu previše.
Dodajte pancetu i tikvice.
Doterajte ukus začinima.
Servirajte i pospite preostalim parmezanom.
Izvor: Lepa & Srećna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.