Jelo "za rudare" koji su se u Italiji zvali "karbonari"?

Ili tek specijalitet jednog popularnog restorana u Rimu sa sličnim imenom?

A la karbonara je danas omiljen način pripreme testenine, piše Lepa & Srećna.

  • Sastojci:
  • 500 gr makarona
  • 4 krupna jajeta
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 500 gr tikvica
  • šoljica parmezana
  • maslinovo ulje
  • 6 šnita slanine ili pancete
  • timijan
  • origano

Ispržite slaninu na ovlaš podmazanom tiganju. Ocedite i iseckajte. Ostavite 2 kašike masnoće u tiganju pa dodajte pavlaku i zagrejte do vrenja.

Oljuštite tikvice, isecite na kolutove i ispržite na malo maslinovog ulja. Posle desetak minuta ocedite, dodajte so i biber.

Napomena: slaninu i tikvice možete pripremiti i do dva sata pre služenja jela.

Skuvajte pastu u velikom loncu posoljene vode tako da ostane aldente. Ocedite i vratite u lonac.

Jaja stavite u činijicu i prelijte vrelom vodom. Neka stoje ogrezla pet minuta pa ih ocedite, razbijte u veliku činiju i umutite.

Ugrejte pavlaku pa je dodajte jajima muteći. Sipajte i pola šoljice parmezana.

Tako pripremljen sos sipajte u pastu i zagrevajte polako mešajući - pazite da ne počne da vri odnosno da se jaja ne zgusnu previše.

Dodajte pancetu i tikvice.

Doterajte ukus začinima.

Servirajte i pospite preostalim parmezanom.

Izvor: Lepa & Srećna