Predivna kombinacija voćnog i vanila krema. Ovaj kolač se može praviti sa bilo kojom vrstom voća. Kad počne sezona jagoda, pravite ga sa jagodama, ali je predivan i sa malinama i višnjama koje daju kiselkasti osvežavajuć ukus ovom kolaču.
- Kora:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- Premaz:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike ulja
- 5 – 6 kašika mleka
- Vanila krem:
- 1l mleka
- 5 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 6 kašika gustina (skrob, nišesta)
- 200 gr margarina
- 100 gr šećera u prahu
- Jagoda krem:
- 500 gr jagoda ( ili bilo kojeg voća )
- 300 ml soka od jagoda, višanja, bilo kojeg crvenog
- 3 kašike šećera
- 2 kašike gustina (može i brašna ako se nema)
- 500 ml slatke pavlake
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom u jaku penu, pa dodati brašno i sjediniti žicom.
Istresti u obložen pleh 30 x 20 cm i staviti da se peče 15 minuta u rernu koja se zagrevala na 200 stepeni dok ste mutili belanca.
Kora je gotova kada blago požuti odgore.
Izvaditi koru, ohladiti pleh, skinuti papir.
Ohladjenu koru (brzo se hladi) premazati sa otopljenom čokoladom kojoj smo dok se otapala dodali ulje, a kada se skloni sa vatre dodase mleko i brzo meša. Treba da je retko, pa ako vam se učini da je gusti i neće se lepo preliti, premazati slobodno dodajte još malo mleka i izmešajte.
Za krem od vanile – Od mleka odvojiti 300 ml, pa dodati žumanca, gustin i šećer i umutiti.
Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati umućenu smesu, pa mešati dok se ne zgusne i skloniti sa vatre.
Staviti foliju ili kesu pa ostaviti da se ohladi.
Ispasirati ili izblendirati jagode, dodati sok i šećer pa staviti na vatru da vri.
Neka vri minuta pa zakuvati gustin razmučen sa malo vode i mešati.
Mešati minut – dva i skloniti sa vatre takodje da se ohladi.
Ulupati penasto margarin sa šećerom u prahu pa dodati ohladjen krem od vanile i umutiti.
Ulupati slatku pavlaku, pa smesi dodati nekoliko kašika ( 3 – 4 ) i opet umutiti.
Želeu od jagoda dodati preostalu slatku pavlaku i umutiti.
Ako vam je pregusto uspite pola čaše mleka i umutite, biće super mazivo.
Na koru na kojoj je čokolada naneti jedan pa drugi ceo fil a odgore može dekoracija po želji.
Dobro ohladiti pa poslužiti.
Izvor: Domaći recepti
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka