Grašak ima malo kalorija a nekoliko vitamina (A, K, C, B6) a u našoj kuhinji je popularan sastojak variva, supa i salata.
Mladi grašak stiže iz bašti već početkom juna, pa je to idealno vreme da ga ostavite u zimnicu - zamrznut ili pasterizovan u teglama, piše Lepa & Srećna.
Priprema graška počinje na isti način - očišćen grašak dobro operite u hladnoj vodi i ostavite da se ocedi.
Odmerite nešto više vode nego što imate graška pa je stavite da provri.
Sipajte u vodu šećer (kašičicu šećera na kilogram graška) i zatim dodajte i grašak da vri oko 5 minuta, pa ga ocedite.
Kad se ohladi, spreman je za pakovanje u kese i zamrzavanje.
Ako želite da ga pasterizujete i ostavite u teglama (na primer, ako nemate dovoljno mesta u zamrzivaču) na 1 kilogram graška odmerite 1 litar vode, dodajte 1 kašičicu šećera i kašiku soli pa stavite da voda provri. Kad se ova voda prohladi, oceđen grašak koji ste kratko prokuvali prema gornjem uputstvu sipajte u čiste, sterilisane tegle, nalijte vodom i zatvorite hermetički.
Kuvajte tegle 10-15 minuta u većoj posudi - na dno šerpe stavite staru kuhinjsku krpu, a ključala voda treba da dostigne sve do gornjeg ruba tegle (ispod poklopca).
Ostavite tegle u vodi dok se ona ne prohladi, a zatim još tople tegle smestite u korpu i prekrite do sutradan.
Ovako spremljen grašak mora se čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Izvor: Lepa & Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka