Sastojci:
- 50 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 kašičica cimeta
- prstohvat soli
- 7-8 velikih šljiva
- 1 komad lisnatog testa
PROČITAJTE JOŠ: NAJBOLJA SLATKA ZIMNICA: grčki džem od šljiva (RECEPT)
Priprema:
U šerpi na laganoj vatri otopite maslac. Dodajte mu šećer, so i cimet i kuvajte oko 5 minuta, neka lagano krčka.
Šljive operite, raspolovite i izvadite koštice. Izaberite one debele, mesnate, okrugle šljive. Stavite ih u šerpu, prerezanom stranom prema dole pa ih kuvajte tako bez pomeranja oko 10 minuta.
Za to vreme rernu zagrejte na 180°C, a kalup premažite maslacem. Bolje je koristiti kalup iz jednog komada, a ako koristite kalup za tortu, dodatno ga obložite folijom kako vam tečnost ne bi iscurela.
Šljive prebacite u kalup i složite što bliže jedna drugoj, prerezanom stranom prema dole. Prelijte sirupom iz šerpe.
Lisnato testo razvaljajte i isecite na veličinu malo veću od kalupa pa njime prekrijte šljive i stranice zataknite sa strane.
Pecite oko 30 minuta tj. dok testo ne dobije lepu boju.
Ohladite u kalupu, a zatim pažljivo preokrenite na tanjir i poslužite.
PROČITAJTE JOŠ: 10 RECEPATA SA ŠLJIVAMA: sjajne poslastice za svačiji ukus
Napomena:
Tarte Tatin se originalno radi sa jabukama i možete ga napraviti po istom ovakvom receptu.
Umesto lisnatog, možete napraviti i prhko testo po klasičnom receptu.
Izvor: Like chocolate
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.