Sastojci:

  • 50 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • prstohvat soli
  • 7-8 velikih šljiva
  • 1 komad lisnatog testa

PROČITAJTE JOŠ: NAJBOLJA SLATKA ZIMNICA: grčki džem od šljiva (RECEPT)

Priprema: 

U šerpi na laganoj vatri otopite maslac. Dodajte mu šećer, so i cimet i kuvajte oko 5 minuta, neka lagano krčka.

Šljive operite, raspolovite i izvadite koštice. Izaberite one debele, mesnate, okrugle šljive. Stavite ih u šerpu, prerezanom stranom prema dole pa ih kuvajte tako bez pomeranja oko 10 minuta.

Za to vreme rernu zagrejte na 180°C, a kalup premažite maslacem. Bolje je koristiti kalup iz jednog komada, a ako koristite kalup za tortu, dodatno ga obložite folijom kako vam tečnost  ne bi iscurela.

Šljive prebacite u kalup i složite što bliže jedna drugoj, prerezanom stranom prema dole. Prelijte sirupom iz šerpe.

Lisnato testo razvaljajte i isecite na veličinu malo veću od kalupa pa njime prekrijte šljive i stranice zataknite sa strane.

Pecite oko 30 minuta tj. dok testo ne dobije lepu boju.

Ohladite u kalupu, a zatim pažljivo preokrenite na tanjir i poslužite.

PROČITAJTE JOŠ: 10 RECEPATA SA ŠLJIVAMA: sjajne poslastice za svačiji ukus

Napomena: 

Tarte Tatin se originalno radi sa jabukama i možete ga napraviti po istom ovakvom receptu.

Umesto lisnatog, možete napraviti i prhko testo po klasičnom receptu.

Izvor: Like chocolate