Sajt za kulinarske recepte "Food52" sastavio je listu najlepših sitnih kolača koji predstavljaju 46 zemalja sveta.

Srbiju najbolje predstavljaju vanilice, a recept koji je nominovala korisnica sajta Aleksandra (QueenSashy) proglašen je za najbolji recept za sitne kolače na svetu. 

Evo recepta koji je ovim divnim kolačićima doneo titulu (za 60 vanilica):

Sastojci:

  • 200 grama šećera u prahu
  • 1 mahuna vanile isečena na komadiće
  • 300 grama masti
  • 250 grama grama kristal šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanca
  • sok jednog limuna
  • 1 kašičica fino rendane limunove korice
  • 250 grama mlevenih oraha
  • 600 grama brašna
  • džem od šipaka ili kajsija

Priprema:

Nekoliko dana pre pravljenja kolačića, pomešajte šećer u prahu sa isečenom mahunom vanile i zatvorite u kutiju sa poklopcem. Tako ćete dobiti vanilin šećer. U činiji izmiksajte mast sa kristal šećerom dok ne dobijete krem. Umutite jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu. Dodajte orahe i bračno i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Pokrijte ga i hladite u frižideru barem tri sata ili tokom noći. 

Ugrejte rernu na 160 stepeni Celzijusa, ukoliko ima ventilator, ili 180 ako je reč o običnoj rerni. 

Stavite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra. 

Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i redati ih razmaknute u plehove. 

Peći oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta. Zatim prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.

Izvor: Kurir