Sastojci

Za testo:

  • 100 g putera 
  • 100 g čokolade za kuvanje 
  • 6 jaja
  • 100 g šećera 
  • 175 g brašna 
  • kašičica praška za pecivo

Za fil i ukrašavanje:

  • 4 lista belog želatina 
  • kompot od krušaka (8,5 dl) 
  • 75 g seckanih lešnika 
  • 250 g neslanog sremskog sira 
  • 100 g šećera 
  • 3 kašike soka od limuna 
  • 6 dl slatke pavlake 
  • kruška 
  • čokoladni preliv (20 g čokolade i grumen putera) 
  • kašičica kakao-praha

Priprema: Rernu zagrejte na 180 stepeni. Podmažite dno okruglog kalupa. Žumanca umutite sa šećerom i puterom, a belanca ulupajte u sneg. Pažljivo pomešajte, dodajte brašno, prašak za pecivo i rastopljenu čokoladu. Masu pecite u kalupu 35 minuta. Izvadite i ohladite. Želatin razmekšajte, kruške ocedite i isecite na kockice, a lešnik propržite. Sir umutite sa šećerom i dve kašike soka od limuna, pa umešajte rastvoreni želatin. Dodajte lešnik i kruške. Smesu ostavite da se ohladi. Kad počne da se steže, umešajte 4 dl ulupane pavlake. Pečeno testo vodoravno prepolovite. Oko donje kore stavite okvir za tortu, napunite kremom od sira, preklopite drugom korom i ostavite u frižideru tri sata. Skinite okvir. Krušku isecite na kriške, poprskajte sokom od limuna. Ulupajte 2 dl pavlake, premažite tortu i ukrasite kruškama i čokoladnim prelivom.

Izvor: Lisa