Sastojci
Za testo:
- 100 g putera
- 100 g čokolade za kuvanje
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 175 g brašna
- kašičica praška za pecivo
Za fil i ukrašavanje:
- 4 lista belog želatina
- kompot od krušaka (8,5 dl)
- 75 g seckanih lešnika
- 250 g neslanog sremskog sira
- 100 g šećera
- 3 kašike soka od limuna
- 6 dl slatke pavlake
- kruška
- čokoladni preliv (20 g čokolade i grumen putera)
- kašičica kakao-praha
Priprema: Rernu zagrejte na 180 stepeni. Podmažite dno okruglog kalupa. Žumanca umutite sa šećerom i puterom, a belanca ulupajte u sneg. Pažljivo pomešajte, dodajte brašno, prašak za pecivo i rastopljenu čokoladu. Masu pecite u kalupu 35 minuta. Izvadite i ohladite. Želatin razmekšajte, kruške ocedite i isecite na kockice, a lešnik propržite. Sir umutite sa šećerom i dve kašike soka od limuna, pa umešajte rastvoreni želatin. Dodajte lešnik i kruške. Smesu ostavite da se ohladi. Kad počne da se steže, umešajte 4 dl ulupane pavlake. Pečeno testo vodoravno prepolovite. Oko donje kore stavite okvir za tortu, napunite kremom od sira, preklopite drugom korom i ostavite u frižideru tri sata. Skinite okvir. Krušku isecite na kriške, poprskajte sokom od limuna. Ulupajte 2 dl pavlake, premažite tortu i ukrasite kruškama i čokoladnim prelivom.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.