Sastojci:
Za testo:
- 200 g keksa
- 75 g putera
Za fil:
- 9 listova želatina
- 4 kivija
- 3 kašike soka od limuna
- 140 g šećera
- 700 g punomasnog jogurta
Za ukrašavanje:
- 3 kašike badema iseckanog na listiće
- 2 kašike bagremovog meda
- 2 kivija
Priprema: Keks stavite u plastičnu kesu i izmrvite oklagijom, pa ga izručite u činiju i pomešajte s puterom. Masu utapkajte na dno okruglog kalupa, pa ostavite da se pola sata hladi u frižideru. Za krem razmekšajte želatin u hladnoj vodi. Jedan kivi oljuštite, iseckajte na kockice, pomešajte sa 40 g šećera i sokom od limuna, pa na tihoj vatri kuvajte oko četiri minuta. Kompot od kivija ostavite da se prohladi i u njemu rastvorite oceđen želatin. Čim masa počne da se steže, umešajte jogurt umućen s preostalim šećerom. Krem preručite u kalup, prekrijte folijom i ostavite tri sata u frižideru. Badem nasuvo propržite u tiganju da dobije zlatnožutu boju. Oljuštite drugi kivi, isecite ga na kolutove i poprskajte medom. Tortu pažljivo izvadite iz kalupa, pa ivicu unaokolo ukrasite bademom, a odozgo rasporedite kivi.
Izvor: Lisa