Sastojci:

Za testo:

  • 250 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • jaje
  • 1/4 kašičice soli
  • 125 g istopljenog putera

Za fil:

  • 50 g slanine
  • 750 g crnog luka
  • 50 g putera
  • 3 jajeta
  • 125 g margarina
  • so, biber
  • 1/2 kašičice kima

Priprema:

  1. Brašno, prašak za pecivo, jaja, so, puter u komadima i 2 kašike ledene vode zamesite u glatko testo. Umotajte u celofan i ostavite u frižideru pola sata.
  2. Slaninu sitno isecite, a luk oljuštite i isecite na tanke kolutove. Zagrejte puter, propržite slaninu, pa dodajte luk i pržite ga dok ne dobije zlatnobraon boju. Ostavite da se ohladi.
  3. Rernu zagrejte na 190 stepeni. Okruglu metalnu tepsiju (prečnika 26 cm) podmažite i prekrijte rastanjenim testom.
  4. Jaja umutite s margarinom, začinite solju, biberom i kimom, pomešajte sa slaninom i lukom, pa rasporedite preko testa. Kolač od luka pecite 25-30 minuta i servirajte topao, u tepsiji.

Vreme pripreme: oko 70 minuta + 30 minuta za hlađenje

Recepte piše: Maja Bunčić