Sastojci:

Za kiselo testo: paketić kvasca 

  • 70 g šećera 
  • 2,5 dl mlakog mleka 
  • kesica vanilin-šećera 
  • so 
  • 500 g brašna 
  • 75 g istopljenog putera 
  • jaje

Za fil:

  • 4 breskve (ili kompot od 8,5 dl)
  • 250 g višanja (može i iz kompota)
  • 250 g neslanog sremskog sira 
  • jaje 
  • 40 g šećera 
  • kašika limunovog soka 
  • 2 kašike skroba 
  • 40 g mlevenog maka
  • Za mrvice:
  • 60 g putera
  • 60 g brašna
  • 60 g mlevenog maka 
  • 60 g šećera 
  • kesica vanilin-šećera

Priprema:

  • Kvasac i šećer umešajte u mleko i, kada smesa nadođe, s preostalim sastojcima zamesite glatko testo. Pokrijte i ostavite pola sata da nadođe, pa ga razvaljajte i prebacite u podmazan pleh.
  • Breskve operite, prepolovite, izvadite koštice (ako su iz kompota, ocedite ih) i isecite na kriške. Višnje operite, očistite od koštica (iz kompota ocedite).
  • Rernu zagrejte na 175 stepeni. Mikserom dobro umutite sir, jaja, šećer, limunov sok, skrob i mak.
  • Od putera, brašna, maka, šećera i vanilin-šećera zamesite krupne mrvice.
  • Breskve, višnje, masu od sira i mrvice po želji rasporedite preko testa. Pecite oko 40 minuta. Kolač ostavite da se ohladi u plehu.

Recepte piše: Maja Bunčić