Sastojci:
- 500 g bundeve
- 220 g šećera
- 115 g maslaca
- 2 jajeta
- kašičica ekstrakta vanile
- 200 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- kašičica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice karanfilića u prahu
- 1/8 kašičice mlevenog đumbira
- 1/8 kašičice muskatnog oraščića
- 1,2 dl mleka
- kašičica čomunovog soka
Fil:
- 500 g maskarponea (vrsta sira) - ovde pročitajte kako da napravite sir maskarpone
- 2 dl slatke pavlake (za šlag)
- kašičica ekstrakta vanile
- 1-2 kašike limunade
- 2-3 kašike meda
- 1-2 šake krupno seckanih prženih lešnika
Priprema: Ispecite bundevu na 175 stepeni i napravite od nje pire. Izmiksujte maslac sa šećerom, dodajte jedno po jedno jaje, vanilu i pire od bundeve. Odvojeno pomešajte mleko i limunov sok, takođe odvojeno i brasno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, arome i so. Naizmenično dodajte obe smese u umućen maslac. Poslednje treba da bude brašno. Smesu podelite u dva dela, svaki izlijte u podmazan i pobrašnjen kalup za tortu i pecite oko 25 minuta na 180-200 stepeni. Za fil umutite pavlaku u čvrst šlag, umešajte maskarpone, zasladite po želji medom, pa na kraju dodajte vanilu i limunadu. Nafilujte tortu i pospite je lešnicima.
Vreme pripreme: 70 minuta
Recepte piše: Milja Lukić
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka