Sastojci:

Za testo:

  • 200 g brašna
  • 50 g šećera
  • 100 g putera
  • 1 žumance
  • Za krem:
  • 250 g jogurta
  • 80 g šećera
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1 kesica želatina sa ukusomlimuna
  • 200 g slatke pavlake
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 1 limun

Priprema:

  1. Pomešajte brašno sa šećerom i puterom, dodajte žumance i brzo umestie. Umotajte u celofan i ostavite u frižideru poal sata. Rernu zagrejte na 200 stepeni.
  2. Testo podelite na šest delova, pa njime pokrijte dno šest modlica sa prstenovima za kolače prečnika 8 centimetara (možete i naparaviti jednu veću tortu). Testo izbodite viljuškom i pecite 15 minuta, dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi.
  3. Jogurt, šećer i sok od limuna pomešajte. Želatin stavite u 125 ml vode dok ne nabubri (desetak minuta). Zatim ga zagrejte ali da ne proključa. Ohladite, pomešajte s jogurtom. Slatku pavlaku umutite sa šećerom. Pomešajte slatku pavlaku i krem s jogurtom i time prelijte testo u modlicama. Poravnajte. Ostavite u firžideru tortice da se  hlade barem 4 sata. Limun dobro operite, osušite i isecite na kriške. Tortice pre serviranja izvadite iz modlica i ukrasite kriškama limuna.

Vreme pripreme: 45 minuta + 4,5 sati za hlađenje

Recepte piše: Marija Jakob