Sastojci:

Kora:

  • 7 jaja
  • 7 kašika mlevenih oraha
  • 7 kašika šećera
  • 2 kašike brašna

Prvi fil:

  • 8 kašika brašna
  • 8 kašika šećera
  • 2 vanilin šećer
  • 1 l mleka
  • 250 gr margarina

Drugi fil: 

  • 250 gr mlevenih oraha 
  • 250 gr šećera 
  • 1,5dcl mleka 
  • 100 gr čokolade
  • 250 gr margarina
  • 3 kutije “jafa” keksa

Priprema:

Za koru, odvojiti belanca i žumanca pa belanca umutiti u čvrst sneg dodavajući postepeno šećer. Kada je dobro umućeno isključiti mikser i spatulom polako mešati dodajući žumanca jedno po jedno, orahe i prosejano brašno. Peći dve kore, a ako se peku u okruglom kalupu tada svaku još iseći na pola tako da se dobiju četiri kore.

Za prvi fil, odvojiti 1 dcl mleka pa ga izmešati sa brašnom, šećerom i vanilinom. Ostatak mleka staviti da se kuva i kada provri zakuvati smesu od brašna. Kuvati par minuta stalno mešajući. Ohladiti pa mu dodati  umućen margarin i sve lepo ujednačiti. 

Za drugi fil, zakuvati 1,5 dcl mleka sa orasima i šećerom, pa u vruću smesu  dodati  čokoladu i mešati dok se ne istopi. Ohladiti pa dodati umućeni margarin. 

Filovati na sledeći način: kora – beli fil- jafa – beli fil – kora – braon fil – kora – beli fil – jafa – beli fil – kora – braon fil, s tim što kore treba poprskati sa par kašika mleka pre filovanja. Odozgo ukrasiti šlagom ili fondanom.

Recept je poslala naša čitateljka Smilja Nikolić. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde