Burma je znak uzajamne odanosti koji partneri razmene na venčanju, pa ne čudi što praksa da se burma skine izaziva pitanje - zašto neko to radi?

Sve je češći slučaj da to rade upravo muškarci, ali i ako žena skine burmu, postavlja se isto pitanje - zašto? I da li svi oženjeni muškarci treba da nose burmu?

Upravo ova pitanja smo i mi postavili čitateljkama, a njihova prva reakcija je da oženjen muškarac treba da nosi burmu.

"To je nešto blagosloveno što je primio ili dobio u crkvi", odgovorila nam je jedna Marina. Doduše, priznaje da njen muž trenutno ne nosi burmu, ali ima i opravdanje - mora da je popravi. "Prvenstveno je ne nosi pošto mu je tesna", kaže ona. To je, čini se, veoma čest slučaj, pošto nam i žene kažu da imaju sličan problem.

"Meni moja burma sa venčanja može na mali prst!", kaže nam jedna Ružica. "Posle troje dece… tako da je ne nosim!", objašnjava ona svoju situaciju.

burma.jpg
Shutterstock  

Čest je slučaj da neko od supružnika skine burmu upravo zato što su prsti odebljali ili otiču, ali jedan Nenad nam je kazao i da ima muškaraca koji, jednostavno, ne podnose prstenje i ono im smeta pri radu.

Obično nijedna supruga nema ništa protiv da muž skine burmu u onim situacijama kada bi prsten mogao da bude oštećen ili predstavlja rizik - u radu s nekim mašinama, tokom vežbanja, plivanja i sličnih aktivnosti. Isto važi i za profesionalno okruženje gde se bilo koji privatni detalj smatra neprikladnim.

Međutim, na naše pitanje o burmi, prirodno se nametnulo i tumačenje da burma označava da je muškarac "zauzet" i da nema više slobodu da se zabavlja sa drugim ženama. Burma, podsetimo, baš kao i zatvoren krug, ima od davnina simboliku večnosti i nosi značenje trajne ljubavi i zajedništva.

burma mladozenja i mlada na vencanju.jpg
Shutterstock  

Da li skidanje burme znači i da muškarac priželjkuje i da malo "švrlja" mimo braka? To sugeriše naša čitateljka Marija: "Oženjen je, al ništa ozbiljno", šali se ona ironično.

Čitateljka Snežana se ne slaže s tim. "Burma ništa ne znači", smatra ona. "Ako nešto želi da uradi, uradiće. Nije do burme, do čoveka je", podseća ona.

"Nekima burma ne znači ništa pa je skinu, jer nemaju poštovanja", kaže Marina. "Ja volim što je nosim i ponosim se time. Moje mišljenje je tako. A svako ima pravo na svoj izbor", završava ona. 

Kakvo je vaše mišljenje, treba li muškarac da nosi burmu ako je oženjen? Pročitajte i kakvu narukvicu moderne devojke poklanjaju momku kao znak da su u vezi, a u galeriji vas čekaju divne čestitke srećnim mladencima.

LepaiSrecna Prelepe čestitke sa jednostavnim porukama i iskrenim željama za srećan brak!

 BONUS VIDEO:

Anastasija venčanje instagram/raznatovicanastasija

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.