Na Dan zaljubljenih, Čeriti i Met Kreg će proslaviti deset godina otkako su izašli na prvi sastanak posle njegove preljube.

"Bilo nam je čudno, ali i to je deo procesa našeg isceljenja", kaže Met (41) koji ne očekuje da će njihov odnos biti kao ranije, ali on to i ne želi. Ne želi ni njegova supruga Čeriti (46) koja kaže da je sada njihova veza jača nego što je bila.

"Morala sam i ja da radim na sebi", objašnjava majka četvoro dece. "Prevara se ne dešava tek tako, sama od sebe. Ja znam da sad kad sam se sredila i ja i kad se sredio naš brak, pored mog muža može da prolazi 10.000 ljudi, a da on ni ne trepne. On više ne traži priliku za bekstvo."

Prema rečima dr Talala Alsalema, autora knjige "Neverstvo: Najbolja najgora stvar koja može da vam se desi u braku", do preljube dolazi najmanje zbog "treće strane". Prvo treba isključiti razloge kao što su poremećaj ličnosti ili seksualna zavisnost. Drugo, verovatnoću za preljubu povećavaju stresne okolnosti, na primer, problemi na poslu.

muz vara zenu.jpg
Shutterstock  

"Najvažnije je koliko su partneri zadovoljni jedno drugim", objašnjava dr Alsalem. "Ako do preljube dođe, to liči na srčani udar. 

Trauma može da prinudi par da uvidi u čemu su se razišli, šta ih je dovelo do toga. Tada mogu da se pozabave tim pitanjem na zdrav način ili da shvate kako je odavno trebalo da se raziđu."

par.jpg
Shutterstock  

Prema njegovim rečima, ne treba odmah ispričati ljudima u okruženju da je došlo do preljube. "To posle dodatno komplikuje sve", objašnjava stručnjak. Čeriti Kreg kaže da su prijatelji i porodica delovali kao da su i oni prevareni. Međutim, posle šest meseci razdvojenosti, supružnici su rešili da se pomire i pokušaju ponovo. Sada je prošlo više vremena posle preljube nego što je brak trajao pre ovog slučaja. 

"Mislim da smo zaista to prevazišli", kaže Met, "i da je sve ostalo u prošlosti iza nas." Šta biste vi uradili? Da li je moguće pomirenje posle prevare? 

Pročitajte i kako je muž prevario našu poznatu spisateljicu u najosetljivijem periodu života.

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.