Kad je Džini Vajli stigla u socijalnu službu, imala je 13 godina, a izgledala kao da joj je sedam. Kičma joj je bila strahovito iskrivljena, imala je samo 26 kilograma. I sve to zbog - rođenog oca!

Džini Vajli je rođena 19. aprila 1957. godine u Kaliforniji. Njen otac Klark je rastao u sirotištu, a majka Doroti bila vrlo slabog zdravlja. Muž je bio 20 godina stariji od žene, a njegovi okrutni postupci su doveli do pravih tragedija.

Prva beba je umrla od upale pluća, jer otac nije mogao da podnese njegov glasan plač pa su dete prebacili u ledenu garažu. Tu se prvorođeni sinčić i razboleo i ubrzo preminuo. Drugo dete je umrlo na porođaju. Treće je preživelo težak porođaj, ali sa velikim posledicama. Četvrta se rodila Džini.

Kad se i ona razbolela, doktor je dijagnostifikovao upalu pluća, ali ocenio i da devojčica pati od autizma. Ovo je potpuno izbacilo Klarka Vajlija iz koloseka. Deca su mu već predstavljala teret, radili su i on i žena, nisu imali prijatelja. Kad je, šest meseci kasnije, umrla njegova pomajka, to je bio strahovit okidač. Odlučio je da prekine sve veze sa "prokletim mestom" u kojem su živeli.

dzini vajli-min.jpg
Top Documentary Films 

Da bi "zaštitio" porodicu od "zlog sveta", odlučio je da povuče drakonske poteze. Odselili su se u Los Anđeles, a u novoj kući je ćerku zatvorio u odvojenu sobu. Majci i bratu male Džini je zabranio da tamo ulaze. Dete je vezao za stolicu usred metalnog kaveza. Prozore je prekrio folijom tako da ne prolazi ni tračak svetla. 

Džini je dobijala samo hranu za bebe, jaja i povremeno natopljene žitne pahuljice. Nikada nije naučila da žvaće hranu. Nosila je pelene. Povremeno je plakala i vrištala od bolova, ali je to oca umelo da razbesni. Nije podnosio buku. Tukao je dete i čak režao na nju kao pas. S vremenom, prestala je da pušta bilo kakve zvuke.

Sina je, takođe, zlostavljao. Tukao ga je i posebno "ciljao" u međunožje, kako bi mu "izbio iz glave" bilo kakvu pomisao na ženski pol. 

U oktobru 1970. godine, Doroti se posvađala s mužem, jer joj je naredio da prekine svaki kontakt s roditeljima i rođacima. Zapretio joj je da će je ubiti ako prekrši zabranu. To je bila kap koja je prevršila čašu. Kad je nekuda otišao, uletela je u Džininu sobu, odvezala je devojčicu i pobegla s njom. 

dzini vajli 2-min.jpg
Top Documentary Films 

Kad je Doroti Vajli došla sa ćerkom u socijalnu službu, radnik je odmah pozvao policiju. Dete je bilo iscrpljeno i premršavo. I majka je bila u strašnom stanju, telo joj je bilo prekriveno modricama i hematomima, a oči joj se nisu videle od uznapredovale katarakte.

Roditelji Džini Vajli su uhapšeni, ali je proces protiv majke uskoro obustavljen. Devojčica je smeštena pod nadzor lekara i psihologa. Malo po malo, ona je naučila da kaže poneku reč i sastavi veoma jednostavne rečenice. Lakše se izražavala crtajući. Autizam kod nje nikad nije potvrđen kod nje. Kad je prestalo finansiranje njenog oporavka, bilo je nekoliko pokušaja usvajanja, ali nijedan nije uspeo.

Jedno vreme je čak provela kod majke, ali Doroti nije mogla dugo da vodi računa o njoj. Na kraju je sirotu Džini prihvatila jedna fondacija, pod uslovom da više ne daje nikakve informacije medijima o ovom slučaju. Otac je izvršio samoubistvo, ostavivši poruku: "Svet nikad neće razumeti".

BONUS VIDEO:

Rani znakovi autizma Tiktok/happy_ville

Tekst: Lepa&Srećna / J.G.