Polazak u školu donosi mnoštvo izazova - kako za prvake, tako i za već "iskusne" osnovce i srednjoškolce, kako za roditelje, tako i za učitelje i nastavnike!

Roditelji su ti koji treba da pomognu deci da se pripreme, uspostave nove navike i prevaziđu početne probleme.

U psihološkom pogledu, deca će biti pod velikim pritiskom da se uklope u novu (ili tokom raspusta izmenjenu) sredinu, tako da nije neobična ni promena raspoloženja. Uz sitna podsećanja na jednostavnije delove školskog gradiva, roditelji treba i da pruže potpunu psihološku podršku i pokažu razumevanje i saosećanje sa svojim detetom.

Većina prvaka sa osmehom na licu dočekaće 1. septembar, međutim šta ako je vaš budući đak uplašen i negoduje? Nažalost neka deca pate od straha od škole pa je za njih, ali i za roditelje početak nove školske godine prava noćna mora. Kako im pomoći...? 

Zašto se vaš đak prvak plaši škole pročitajte na OVOM linku!

Nikada ne znate kako će vaša deca reagovati kada pođu u školu. To je za njih potpuno novo iskustvo, i zato se toliko i boje.

Probajte da im olakšate pričajući im zanimljivosti svojih školskih dana, objasnite da je ovo prilika da nauče nešto novo, steknu dosta prijatelja...

Evo šta da radite ako dete ima izražen strah od škole!

Navike u ishrani porodice imaju velikog uticaja na sticanje dobrih i loših navika u ishrani dece školskog uzrasta.

Tako, deca gojaznih roditelja, veoma često postaju i sama gojazna zbog preobilne i nepravilne svakodnevne ishrane... 

Ishrana školske dece: šta sve treba da pojede dete u toku dana pročitajte na OVOM linku!

Najčešće zablude koje imaju deca školskog uzrasta, a tiču se učenja, upravo su one oblasti u kojima im vi, kao roditelji, možete pomoći.

Pokušajte kod svog školarca da "razvejete" zablude!

Ovo su 3 dečje školske zablude!

Pitanje koje izaziva polemike: deca u Severnoj Irskoj kreću u školu sa 4 godine, u Engleskoj sa 5, u Nemačkoj sa 6, a u nekoliko evropskih zemalja kao što su Finska, Danska i Švedska sa navršenih 7 godina!

O polasku u školu, igri i učenju... kada je pravo vreme da vaš mališan pođe u školu? 

Pročitajte na OVOM linku!

Čuda su moguća, čuda se svakodnevno dešavaju oko nas!

Tanišku Abraham iz Kalifornije u svojoj desetoj godini ima diplomu srednje škole, a već se vredno priprema i za upis na koledž... mali genije je bio član Mense već u četvrtoj godini, a nakon završene srednje škole (i to sa najvišim ocenama) kaže da nije bilo baš najlakše diplomirati, ali da ne može ni da se žali da mu je bilo teško...

Pročitajte više o njemu na OVOM linku!

Izvor: Lisa