Navike u ishrani porodice imaju velikog uticaja na sticanje dobrih i loših navika u ishrani dece školskog uzrasta.

Tako, deca gojaznih roditelja, veoma često postaju i sama gojazna zbog preobilne i nepravilne svakodnevne ishrane. Porodična ishrana u velikom broju slučajeva nije pravilna i ne obezbeđuje dovoljno unošenje najneophodnijih sastojaka hrane. Najveći problem je u nepravilno raspoređenim obrocima i u lošoj kulinarskoj obradi namirnica, zbog čega se gube mnoge dragocene materije.

Najčešći poremećaji kod dece predškolskog i školskog uzrasta su anemija, gojaznost, zubni karijes i neuhranjenost.

Dečaci i devojčice školskog uzrasta treba da imaju pravilno raspoređene i uredne obroke. To podrazumeva da u toku dana treba da imaju ukupno tri glavna obroka – doručak, ručak i večeru i dve užine. Glavne obroke dete treba da uzima u dovoljno velikim razmacima, da bi bilo vremena da se hrana pravilno svari i da ono ogladni. Poželjno je da dete svakog dana jede bar približno u isto vreme.Raspored pojedinih obroka: doručak od 7-7,15, užina oko 10 časova, ručak od 13 do 14, užina oko 16, a večera od 19 do 20 časova. Užina može da bude sveže voće ili sok bez dodatka šećera. Slatkiše ne bi trebalo davati, jer smanjuju apetit.

Školsko dete troši znatno više hranljivih materija za fizičku aktivnost nego za rast.

Ako školsko dete unosi više vode nego što mu je potrebno, izbacuje je mokraćom, stolicom i znojenjem. Više vode mu je potrebno leti i kada je fizički aktivnije. Nedovoljan unos vode ne može se nadoknaditi drugim sastojcima hrane.

Doručak je veoma značajan u ishrani školske dece, jer znatno utiče na psihofizičku kondiciju i raspoloženje. To su pre svega, namirnice koje sadrže dosta ugljenih hndrata: integralni keks, mleko, musli, voćni kašasti sok. polucrni ili crni hleb, jaja, mladi sir, jogurt…

Ručak treba da bude što bogatiji po kvalitetu i asortimanu, lako svarljiv i da ne opterećuje organe za varenje. Obavezno treba da se sastoji od salate od presnog povrća, supe, mesa.Večera treba da je lagana ali hranljiva - čorba od povrća, zelena salata, jogurt, sojino mleko.

Izvor: Dijetaplus