Nikada ne znate kako će vaša deca reagovati kada pođu u školu. To je za njih potpuno novo iskustvo, i zato se toliko i boje. Probajte da im olakšate pričajući im zanimljivosti svojih školskih dana, objasnite da je ovo prilika da nauče nešto novo, steknu dosta prijatelja…

Dete bi trebalo svakodnevno da oseća  emocionalnu toplinu i podršku. Radite na njegovoj kulturi kako bi znalo pravila ponašanja i svoja ograničenja, i kada je dobro – pohvalite ga, kako bi izgradilo i samopouzdanje.

Kako još možete da pomognete detetu kod kojeg je izražen strah od škole?

  • Neka se bavi vanškolskim aktivnostima koje mu dobro idu i koje ga zanimaju.
  • Trudite se da ga posmatrate kao kompletnu osobu, a ne samo kao učenika. Interesujte se za sve, ne samo za to kako je i šta je bilo u školi. Razgovarajte o svemu. Ukoliko vam je izuzetno potrebno da znate tačno šta se zbiva idite do škole i posetite učitelja ili učiteljicu koji će vam otvoreno reći sve što vas zanima.
  • Podržavajte novonastala školska prijateljstva vaše dece, ali nemojte ih terati da se druže sa nekim s kim ne žele.
  • Povežite povratak u školsku klupu nekim lepim događajem svake godine. Odvedite decu u bioskop, ili na izlet.
  • Kupovinu knjiga, pribora, odeće i obuće za školu obavljajte zajedno s detetom te mu pritom koliko god je to moguće dajte slobodu da bira. Neka zna da imate poverenja.
  • U situaciji kada ne želi u školu ili ako se pojave simptomi straha, otvoreno i vrlo strpljivo razgovarajte s detetom, a kada vam se ono poveri, uvažite te razloge, ma kakvi oni bili. Pokažite razumevanje, čak i ako vam se ne čine sasvim opravdanim.

O detetovom strahu od škole obavezno razgovarajte sa stručnjacima u školi, psihologom ili pedagogom i zatražiti njihovu pomoć. Bez obzira na okolnosti, razvijati pozitivan stav prema školi, a pred detetom nipošto nemojte govoriti negativno o školi, predavačima i školskim aktivnostima.

Da biste bolje razumeli svoje dete, pročitajte i tekst o tome zašto se đaci prvaci obično plaše škole.

Nemojte opterećivati dete prevelikim očekivanjima, koristiti se nagovaranjem, ili se ponašati strogo, kako se ne bi plašilo i vas kao što se plaši škole. Na fin način probajte zajedno da nađete najsrećnije rešenje, kako bi se dete opustilo što pre, i kasnije se sa osmehom sećalo kako je biti uplašeni đak prvak. 

Izvor: Poliklinika za zaštitu dece grada Zagreba